Sabtu, 24 Ogos 2013

~ROJAK~~

~rojak ! rojak !! huuu...ni bukan rojak buah or rojak mee or rojak pechel (orang jawa) hokey...cerita rojak!!! means macam-macam cerita yg berlaku hampir sebulan x menulis di blog nak di kongsikan...macam2 kan yang berlaku...saya tengok ada yg happy & x kurang juga yg sedih makan hati berhari raya dek soalan2 cepuput dari org kan...lagi2 pasal anak, bila dan mengapa....bla bla bla....aku??? memang la x terkecuali dengan soalan2 tu...memang sangat2 makan hati bila tengok anak2 orang dapat duit raya, tapi aku xda anak utk dapatkan duit raya semua tu...sedih giler bila tgk sedara2 yang ada baby kecik...hadoi...if ikutkan sangat dgn emosi ni memang xda mood nak beraya...lebih baik duduk rumah!!! ;( huhuhuhu...so, ape dia cerita rojak tu? meh tgk kat bawah:

rojak 1: period & on clomid cd2
datang period pd 7hb 8...huhu dah lewat 3 hari sebenarnya...bila da lewat 3 hari tu, memang la mengharap ada kejutan di hari raya ni...tup tap tup tupppppp....7hb, nak bangun solat subuh dah kluar spot darah...dan makin banyak pd paginya..bila dah lewat 3 hari tu, memang berdoa setiap masa ada rezeki nak pregnant...tapi~~huuuuu...pinggang pon sakit & hari raya pertama tu diserang sengugut!! ya Allah,,kenapa lah sengugut ni ada balik..terus xda mood nak beraya bila jadi macam ni...tapi sy gagahkan juga g beraya sebab tahun ni belah hubby...x elok plak if x g beraya kan...tahan je lah...& hari kedua period, sy makan clomid 2 biji sehari selama 5 hari....yg pernah makan clomid ni mesti tau la kan utk apa clomid ni dan rasanya mcmna...bila tersekat kat kerongkong tu, mashaAllah,,,pahit giler nak telan...Alhamdulillah dapat hbskan clomid tu...

rojak 2: berurut~
hari pertama period tu decide nak g pergi berurut.tu pon sebab hubby yg paksa suh pergi bila tgk saya asyik pegang perut menahan sakit..akak ni saya kenal tru fb...dia ada buat rawatan secara islam tentang urut2 mengurut ni...sms akak tu pagi2 tanya dia amik lagi ke x if nak berurut, syukurr, dia masih lagi boleh ambil & kebetulan sy msge dia awal2 kan...saya pergi berurut sebab dapat rasakan yg sy akan diserang sengugut teruk period kali, di samping tu cerita sekali masalah kat dia yg saya ni dah 2 tahun lebih kawen tp masih lagi belum mengandung....akak tu bg nasihat cket, solat jgn lupa bla bla bla....dan dia urut satu badan,,,memang sedap!!! rasa nak tertidur masa urut tu...part yg terakhir sekali dia urut bahagian perut...kuat sangat! akak tu suruh selawat tapi sy xboleh nak sebut smpai habis sbb menahan sakit...lama gak akak ni urut..sejam gitu..kluar je bilik lembik saya dibuatnya...akak tu kata sy hampir2 nak melekat tp sebab badan bnyk angin +++ sy penat dan selalu berdiri tu yg xberjaya conceive ;(...ikut logik memang sy boleh terima sebab lewat da 3 hari kan...sebelum ni dalam sejarah period pon pernah 5 hari lewat tp akhirnya period gak...dan memang dalam sejarah juga, if saya lewat period je mesti akan sakit dan sengugut if nak bandingkan kalau period on time 28 hari...dalam perjalanan balik tu suami cerita,,,dia berbual2 dgn hubby akak yg mengurut tu..hubby ckp akak yg urut ni ada 4 perewangnya!!! yg jaga akak ni ada 4....terus sentap, ketaq....bilik mengurut tu pon kelam2 gitu, pelik gak saya sbb tempat2 urut lain sebelum ni cerah je...tp yang ni suasana bilik tu ada lampu kelip2 je...gelap cket...tp perewangnya ni yg alim2...sy pon xpasti,,,harap2 ni bukan syirik...sy berdoa pd Allah dan niat kan yg sy berurut ni sbg satu usaha nak dptkan zuriat....tanya2 mak mertua (mak mertua sy ni ustazah) boleh ke...dia kata boleh...sbb jin2 ni memang wujud..islam kafir semuanya ada..teringat balik masa berbual2 dgn akak masa urut, dia memang xpandai mengurut sebelum ni, tp dapat sendiri....hahhaadoiii...sy pon xfaham...dan malas la nak fahamkan...

rojak 3: Anak angkat Cina!
keputusan nak ambil anak angkat pon ada kami bincang...nak amik anak angkat cina...MIL, FIL, my mother n father semua setuju if kami nak amik anak angkat org cina..sy mintak tolong kawan carikan if ada,,,kebetulan pakcik dia bekerja dkt hospital...Alhamdulillah ramai yg support dgn keputusan kami ni..so, skrg ni kami tengah tunggu la baby angkat cina tu..if ada, adalah kan,,,^^


rojak 4: OPK
buat opk pada cd 11 sampai ke 15...dan Alhamdulillah opk positif pd cd ke 14...dpt line yg sgt terang..hari ke 15 line dah kabur cket...tanda2 ovulate tu mmg kuat dan terasa sakit cket kat ari2...

rojak 5: cd 18, usaha, berdoa bertawakal
hari ni dah cd 18, baru je lepas waktu subur....usaha tu mmg ada...ikut kemampuan...hehehe...berdoa xputus2..dan sekarang ni sy amalkan solat sunat dhuha setiap hari dan cuba utk konsisten amalkan, baca al quran surah al mulk selepas maghrib, al waqiah slps subuh, surah mariam dan yusuf....rasanya cycle kali ni mmg saya sangat bersungguh2...if xberjaya, cuba lagi cycle seterusnya dgn bantuan clomid,,,dan kalau ditakdirkan masih xconceive, sy akan buat temujanji baru utk buat iui dgn dr Hamid bulan 10 nanti..

Ya Allah....sambutlah doaku ini ya Allah, yg terlalu dambakan anak, anak yg soleh dan solehah!!! Amin`~~


6 ulasan:

  1. Teruskn berdoa, sesungguh Allah Maha Mendengar...smg Allah permudahkan usaha Noli...amin...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin...tq sweet tooth...kamu juga...

      Padam
  2. Masih lagi senggugut walaupun dah operate?....Adoyai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Em em...sengugut ni skit sgt...if sy lewat dtg period mesti akan ada sngugut..next treatment nak kena bgtau hamid...knpa da operate ,masih lagi ada sengugut...takut rahim trkebelakng balik ke ekk...and endo ada lagi? Huhuhu

      Padam
    2. Klau xde aral, saya mgkn operate 30hb Sep nnti. Harapan saya tentulah tuk dptkan baby dan dlm masa yg sama dok hrp senggugut akn hilang. Tp bile bace entry awak ni, saya mcm xyakin pulak dah...huhu

      Padam
    3. operate sbb cyst n retroverted? jgn mcmtu..yg penting kita usaha, betul ape yg awak ckp..sy ada baca entry awak b4 ths...jgn nti kita menyesal sbb xusaha sungguh2 di kemudian hari..sekurang2 kita dah usaha...sy ada kawan..dia operation sekali dgn sy bln 4 hari tu sbb cyst dan RU..dia pon dah kawen 2 tahun lebih...Alhamdulillah dia pregnant 7 minggu..tapi sehari sebelum raya dia keguguran..puncanya rahim xkuat..sy rasa tu petanda baik dan dia sdg usaha lg skrg ni...mungkin safiyah pon ada rezeki slps pembedahan...sy doakan utk awak juga...InsyaALlah.

      Padam

Pengikut