Isnin, 14 Disember 2015

Temujanji pertama Metro IVF Klang

assalamualaikum..update selepas jumpa dr tee di Hospital Metro Klang pada 25.11.2015... sebenarnya xperlu tunggu lama, orang pon xramai. smpai metro pkl 9 pagi, masa daftar xda orang, tapi kena tunggu sebab dr tee buat fet pagi tu 2 orang. jadi dapat jumpa dr pkl 10.30 pagi. terus terang je dgn dr yang saya nak buat fet, embrio dari phkl, cerita sejarah perubatan, bawa rekod perubatan sebelum ni kat phkl. dr tee kata boleh xda masalah then terus buat pap smear dan scan di bahagian perut. dr kata ada 2 cyst, 1 di kiri dan 1 di kanan tp xbesar ( saiz xingat brpa dr cakap masa tu), kemudian dr tgk bilangan telur ada 7, 5 kiri dan  2 kanan....dr kata wanita umur mcm sy ni (30thn) kalau 5 ke atas bagus la..kalau kurang dr 5 telur tu xnormal katanya...kos yg kena bayar rm290.

lepas jumpa dr tee, sy jumpa pula kaunselor merangkap embriologist, dia la terangkan semua tentang proses fet nti, semua kos yang terlibat, termasuklah cara nak bawa embrio dr phkl akan diuruskan oleh metro...kos? sy ulang semula,,semua sekali termasuk caj transfer embrio, temujanji doktor lpsni, ubat2 dan vitamin ialah RM5500...macamna? apa komen anda tentang kos ni?

kemudian, bila dah setuju nak pindah dr phkl ke metro tu, kena sign pula borang persetujuan...borang ni kat metro kena sign, kat phkl pon kena sign...llps bincang itu ini dgn kaunselor (dekat 2 jam juga la) sy terus ke phkl pulak...kat sana jumpa Tham, sy kena sign juga borang persetujuan utk transfer embrio...urusan haritu mudah dan lancar...sebarang urusan lpsni cuma antara metro dan phkl sahaja..urusan sy dah setel, cuma tunggu appoinment yg kedua iaitu pada hari ke 21  (7.12.2015, isnin).

14 ulasan:

  1. x leh nak komen...sbb i x penah fet and x penah transfer embrio from other place. i semua fresh cycle. anyeay, smg Allah permudahkan for u noli...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin..amin amin...tq ST..tu la..susah juga nak cari pnglaman org lain fet kat metro..cari2 kat google pon ada cket2..embriologst metro pon ckp, ini 1st time dia hndle kes fet dr phkl...sblm ni xda..apa2 pon syukur semuanya dimudahkan..

      Padam
  2. Semoga dimudahkn..noli keje ye..ngt nk try amik ctg..nk buat ivf..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Trima kasih iman..ye iman..sy keje gomen..cuti sekolah je la yg sesuai kalau nak buat rawatan..sbb tu pilih metro utk fet ni..iman keje gomen ke swsta?

      Padam
    2. Aah..keje gomen..noli cikgu ye.kita baru survey2 je nk nuat ivf.good luck..

      Padam
    3. Aah..keje gomen..noli cikgu ye.kita baru survey2 je nk nuat ivf.good luck..

      Padam
  3. Semoga dimudahkn..noli keje ye..ngt nk try amik ctg..nk buat ivf..

    BalasPadam
  4. Salam..awk x try kt dr hamid arshat ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wassalam liesa...dah liesa...hamid arshad pon dah..buat laps sekali, lpstu on iui 2 kali...masih belum berjaya lagi..lastly ke phkl jumpa dr adilah utk ivf tp dr suggest buat laps n hysteroscipc lagi...boleh baca story saya sblm2 ni ya....dah mcm2 usahanya...tp Allah sebaik2 perancang..

      Padam
  5. Fet di sunfert 4500 rm +/-. Belum masuk test darah setelah 2 minggu. Bagi saya harga tu ok,memang standard hospital swasta kurang lebih begitu.

    BalasPadam
  6. Fet di sunfert 4500 rm +/-. Belum masuk test darah setelah 2 minggu. Bagi saya harga tu ok,memang standard hospital swasta kurang lebih begitu.

    BalasPadam
  7. assalam..awak dok jb yer...tahniah sbb tidak brhenti berusaha walaupun beribu batu..insyaallah ALLAH akan beri.. usaha doa dan tawakal..ikhlaskan hati dengan dugaan kecil ini..saya dah 8 tahun ttc.masih lagi mencuba..4 iui.1 ivf..sunyi hilang dengan kehadiran anak angkat..saya doakan sumer ttc diberi rezki zuriat oleh NYA

    BalasPadam
  8. mohon perkembandan treatment kat metro fertility mcm mana ya? doc dia ok tak?

    BalasPadam
  9. Salam noli, khusyuk sy bace entry awk dr jmpe dr H smpi la entry ni. Dh lame x update blog ni..sy doakn awk x ptus asa ya? Awk sgt2 la kuat noli..terharu sy ngan usaha2 awk. Sy pham sgt perasaan awk..update la anything, rmai yg ternanti2 hehe..semoga kite TTCian sume trus tabah n redha ngan ujian Allah swt..Subhanallah

    BalasPadam

Pengikut