Selasa, 31 Disember 2013

~gagal lagi...MIL punya rancangan!

Assalammualaikum...
hari ni 31 Disember 2013..esok dah masuk tahun baru rupanya...sekejap je masa berlalu pergi..umur dah masuk 29..anak xda lagi...
result iui baru2 ni GAGAL ! ...redha..menangis juga...
sengugut pon agak teruk period kali ni..menangis teresak2, mengerekot menahan sakit...2 hari period pain ...Ya Allah...xtau nak buat apa lg dengan masalah sy ni..sengugut sengugut...

sabtu ritu g majlis akad nikah sepupu..macam biasa la kan soalan cepumas tu ada je..
....ni dah ada lom ni..(makcik A*** tanya)
.bila sy jawab xda...
eeeeeeeeeeee kenapa xda lagi ni...(dgn suara sinis plak tu)
 menantu dia tga pregnant...gedik2 plak time tu..menyampah tgk!!
luluh hati saya..terus xda mood...lepas makan terus ajak suami balik...
ditambah plak sy tga sengugut time tu...

esoknya hari ahad, balik kampung atuk belah suami..ada kenduri cket sempena makcik dapat baby boy...makcik??? yer...makcik plak yg dapat baby..patutnya aku kan yg muda2 lagi ni...huhu...again..sayu je hati ni...berkesempatan juga pangku baby yg baru lahir tu...huhu...cium bnyak kali...sambil2 tu doa dalam hati semoga satu hari nanti sy pangku baby sendiri..
sedapnya bau baby yg br lahir kan....sebab ramai org masa tu...terpaksa la cover2 cket..nasib baik xmenitik air mata...sempat bergenang je...huhu...
tapi makcik2 n sepupu belah suami ni xla laser mcm makcik A*** belah saya td...
diorg faham malah mendoakan spy kami cepat dapat baby...

nak dijadikan cerita......
MIL punya rancangan....

...tiba2 MIL panggil g dapur...dia suh duduk bersebelahan dengan makcik yg br bersalin ni..apa yg MIL buat?? 
MIL sediakan sepinggan nasi utk saya n sepinggan lagi utk makcik..
.makcik makan cket, n saya pon makan cket sy punya..
lepas tu MIL suh tukar pinggan...means...pinggan saya tadi, makcik ambil, n juga sebaliknya, pinggan makcik sy pula yg ambil....dan habiskan makan...
sambil2 tu, makcik usap2 perut sy n tadah tangan berdoa n caka..
 'semoga awak pon dapat merasa mengandung mcm makcik...
dapat anak yg soleh solehah'....mudah2an berjangkit la...lepas ni awak pula ea..
.wlpun suasana mcm happy, ketawa2...dalam hati Allah je yg tau perasaan time tu...sedih yg amat..sy boleh terima semua ni sbb mereka semua faham...ckp berlapik,,,bertapis..xla laser mcm makcik sy yg A*** tadi..macam lah anak ni kita boleh cipta reka sendiri..boleh beli kat pasar malam or pasar raya...
bila kenduri,semua sepupu makcik2 balik..masing2 sibuk dgn anak2 kecik diaorg..
tukar lampin, main2..lepas tu menangis cari mama n papa dia kan.
sy n suami menumpang kasih je..

atuk pon bg petua!!!
atuk suruh minum air kelapa muda yg warna hijau setiap hari...
aku mengiyakan je...xtau la utk apa...tapi sy memang suka air kelapa muda..so, xda masalah kalau nak suruh minum setiap hari...^^

saya balik dengan perasaan yg tenang...sebab makcik2, sepupu n atuk semuanya mendoakan kami suami isteri dapat anak satu hari nanti...kena usaha..sy pon minta mereka doakan..InsyaAllah...Amin...mudah2an..bukan tahun ni, tahun 2014 ada la tu...

Alhamdulillah...syukur sgt2 sebab Allah menemukan saya dgn MIL yg faham n prihatin...bnyk membantu sy n suami...usaha ke sana sini berubat kampung...
mak sy pula jenis yg xbrapa 'gemar' berubat kg...dia lebih prefer pergi jumpa Doktor...
yg penting DOA mereka...

btw kawan2 semua...selamat tahun baru..
semoga tahun baru nanti ada berita yg mengembirakan buat kita semua,ttcian...
wassalam.

Khamis, 26 Disember 2013

13 dpiui



Assalammualaikum...

hari ni dah 13 dpiui...selepas iui hingga semalam sy sembelit yang teruk...sangat seksa...first time kena sembelit yg teruk mcmtu...hari ni baru rasa ok...

google2 saya cari punca sembelit...n yes saya rasa punca saya sembelit sebab "lumiglow"...dari apa yang saya baca progesterone yang dibekalkan dalam LUMIGLow boleh menyebabkan sembelit. n saya juga kurang minum air selepas iui...saya stop guna lumiglow...dah 3 hari xguna...dan Alhamdulillah dah mula ok hari ni...

3dpiui....saya xrasa apa2 spnjang 2ww ni..upt pon xbuat...dan tadi perut n pinggang dah mula rasa sakit..tanda2 nak period tu semua ada..kalau xda rezeki lg saya akan rehat dulu beberapa cycle maybe 3,4 bulan...nak kumpul duit...nak buat ivf terus dgn dr Adilah kot...ni angan2..

dan kami dah decide nak amik anak angkat...MIL n makcik nak tolong carikan..InsyaAllah kalau ada rezeki tahun depan ke...

Sabtu, 14 Disember 2013

iui #2 done~Alhamdulillah...

kronologi cerita:

27/11/2013: call klinik dr hamid, buat temujanji nak buat iui...
dpt date utk scanning pada cd ke 15 pada 13.12.2013...
makan clomid 100g selama 5 hari bermula cd2-cd6
mmg rasa kesan makan clomid ni...xmcm yg sebelum2 ni...rasa mual2 mcm nak muntah, pening kepala, perut kembung, susah nak tidur dan panas membahang..terpaksa telan panadol dan suami picit2 kepala,..
makan? xtau la...tapi rasanya memang bertambah selera...asyik2 nak makan walaupun perut kenyang lagi..

@ the same time start guna lumiglow pada 2.12.2013...
xda rasa gatal2, xda ruam2 macam yg aku baca n dengar sebelum ni...kesan lumiglow?
xtau la apa kesannya..rasa macam biasa...mungkin baru je guna kan..tapi kulit tempat yg disapu tu licin n lembut je...boleh pakai kat muka x ekk...hehe

cd12 buat opk dan keputusannya dapat line kabur
cd13 buat opk kedua, dan hasilnya positif...dapat line yg sangat terang...
cd14 buat opk ketiga dan hasilnya line masih terang tapi xseterang opk cd13...petangnya pukul 6pm, perut rasa krem, pinggang n bahagian ari2 sakit n perut kembung...nak jalan n duduk pon sakit...terasa mcm sesuatu nak kluar kat miss v...option? terpaksa baring..lepas magrib tertido n terjaga pkl 11.30 pm...perut da rasa ok cket tp perut masih kembung...bangun2 kemas beg, gosok baju sebab esok nak gerak pagi2....

13.12.2013: gerak pukul 4.30am..agak lambat gerak...sampai Damansara pukul 6.15am..berdesup suami drive keta...takut jalan jem...sampai2 kami terus ke masjid, solat subuh n rehat sekejap...pergi sarapan dl sebab lapar sangat...tp tekak xleh nak terima, makan cket je...

8.40am masuk klinik da ramai orang...dapat turn ke 7 mcmtu...lama gak menunggu..hati rasa nervous...then, kakak nurse pggl cek tekanan darah, timbang....berat dah naik 50.2kg...sebelum operation bln 4 hari tu 49kg..tanya2 buat opk x, dpt +ve cd bila n nak buat iui hari ni?

duduk semula dan menunggu lagi...pukul 10 masuk jumpa Dr...suami salam Dr (bangga betul dia dpt salam dengan Dato') hehe...
Dr buat TVS untuk tgk telur..ada telur yg matang x, dah ovulate ke lom...
hasilnya...Alhamdulillah...ada 2 telur yg dah ovulate (perut sakit semalam tu sebab sy nak ovulate rupanya)..
dan Dr kata boleh proceed dgn iui...

suami? kena kluarkan sperm...hahaha...part yg ni memang susahhhhhhhhhhh cket...sbb xboleh nak paksa2..sedaya upaya cuba...siap sakit perut n kluar g tandas lg..pastu sambung balik misi..dan akhirnya dpt juga kluarkan benih tapi xbnyk...hmmm...kami risau masa tu..tp uncle yg bertanggungjawab utk cuci sperm tu kata, jgn risau..sekurang2 ada...dan cukup ni...huhu..

kami tunggu lagi dalam sejam setenggah...pukul 11.15am mula prosedur...Dr kata sperma count suami bagus..ada 60juta after wash..Alhamdulillah..bersyukur sangat2...iui sekejap je dlm 5 minit dah siap...then baring....
dapat ubat GESTANIN 5MG...ubat ni fungsinya untuk kuat kan rahim..makan 2 biji sehari selama 10 hari...
kos kena bayar RM720

kami decide terus balik Muar..hajat nak tidur rumah abg kat rawang xjd..sy baring kat belakang...seat honda jazz ni boleh dibaringkan rata...sy tido kat belakang smpai tiba rumah...sepanjang perjalanan perut rasa senak cket..sekejap2..pening kepala mngkin sebab lapar xmkn...xda selera..

sampai rumah pkl 3pm terus baring n tidur smpai pkl 6pm..ada spotting cket.perut rasa senak sekejap2..bangun mandi wajib n solat...solat duduk..darah dah xkluar..perut masih lagi kembung...

Alhamdulillah...niat nak buat iui pada bulan Disember 2013,rancang dari bulan 7 haritu lagi...dan Allah permudahkan segalanya..terima kasih ya Allah..semoga berita gembira menanti kami..dengan izin-Nya..




Isnin, 9 Disember 2013

~kat mana nak beli OPK & UPT Murah???

Assalammualaikum...nak tanya kawan2 yg tau...kat mana or ada x sesiapa yang jual opk dan upt murah...sebelum ni sy ada beli dengan sorang kakak ni tru online gak...tapi tak ingat dah since email sy pon dah xleh buka..sy beli dengan kakak ni rm1 je untuk 1pcs...bila tau murah tu, sy beli sekali bnyak 50 strips...sekarang stok tggl 7 je..google tapi mostly jual rm2 / rm1.50..if ada yg lebih murah y not kan..hehe..berjimat cermat...tq semua...

have a nice day ^^

Jumaat, 6 Disember 2013

personal email n no fhone~

Assalammualaikum...

saya minta maaf bnyk2 pada kawan2 ttc n silent reader yg ada hantar email tapi sy xbaca or reply...baru sedar yg email yahoo xboleh nak buka...sy terpaksa buat email lain...kawan2 yg nak share cerita or tanya pnglaman sy sepanjang TTC ni n all about TTC, boleh email ke najmarine@gmail.com atau anyone yg nak join group whatapps TTC boleh la tinggalkan komen/ no fhone @ this email...sorry again and thanks a lot pd yg bertanya n share cerita walaupun kita xpernah bersua n kenal pon kan..sekian  ^^ have a nice day!!!

Rabu, 4 Disember 2013

~dia hamil lagi...

assalammualaikum...

tadi dalam fb...
ternampak status my friend..
dia kawan sekerja, satu sekolah, sebaya..n we r best friends
~dia HAMIL lagi....
aku? yes...sangat emosional...
mudahnya dia hamil..dan ini masuk yg ketiga..
setahun satu anaknya...
aku?
saban tahun menunggu dan menunggu...

siap siaga mental dan emosi...bila naik sekolah nanti
siap siaga dgn mulut2 celupar espcly cikgu "veteran" tu..
ya Allah...

Ahad, 1 Disember 2013

cd15 baru nak buat scanning???

assalammualaikum...tadi tgk kalendar..konon nak tanda 13.12.13, jumaat ada temujanji dokter...tapi bila dikira2 date tu ialah cd 15...kalau ikutkan sy ni ovulate cd 13, or 14...cd 15 tu datang untuk buat scanning telur etc..xpula nurse ritu ckp buat iui nya bila...yg saya ni pon satu, awat xtanya masa tu kan.... sbb xtgk kalendar...if klinik tutup sabtu ahad..iui nya cd18 ke??? hmmmm...anyone..any idea?


Sabtu, 30 November 2013

~temujanji iui, on clomid n pakar perbidanan dan sakit puan RAJA !!!


Assalammualaikum...hmmm..tak tahu nak bermula dari mana..bnyk sangat cerita nak dicoretkan kat sini tapi tapi kan...malasnya nak menaip...taip cket pastu save draft...haha...kadang-kadang seminggu, sebulan xberedit2 (ehh..betul ke bahasa)  lastly terus delete n taip baru...korang pon pernah buat kan ? ke aku je yg perangai begini? hehe..whatever...

hari ni dah cd 2..cyle period last month 29, b4 that 27..ni kira normal ke x sebenarnya ni...hmm...period je, terus call klinik Dr Hamid nak wat temujanji untuk buat iui...memandangkan jumaat period, mcmna la aku nak p hamikkk clomid nun jauhhh kat damansara tu kan, aku plak br je sampai muar lepas seminggu kat KL.sabtu ahad klinik tutup..kalut sekejap then kakak misi suh p mana2 klinik maternity n beli clomid 10 biji...kakak misi set kan tarikh utk scanning, cek telur bagai pada 13.12.2013..memandangkan tu hari Jumaat, aku prefer nak buat pagi..done kat situ..kepala pening plak la nak cari kat mana clomid ni..risau dah..teringat klinik Tey Maternity kat Muar tu..sebab satu2nya klinik maternity yg aku tau kat muar tu je la...ade ke klinik lain?? aku pon call la klinik Tey pkl 2.30pm, nurse c*** yg jawap...aku pon explain la yg aku nak beli clomid 10 biji, boleh ke...korang tahu hape yg dia jawap? sangat la rude okey..tone suara dia memang xpuas hati betul dgn aku...apasal hah..aku tnya elok je...agaknya dia tgah period kot? br lepas gaduh dgn bf ke, suami ke? ke baru lepas kena marah dengan Dr Tey or Dr Yow sebab curi tulang???
ni perbualan aku dgn dia: lebih kurang mmni la yg aku ingat:

aku: hello..
nurse rude: hello...
aku: hello nurse..selamat petang...sy nak tanya, boleh ke saya beli clomid kat klinik ni?
nurse rude: kenapa u nak beli? u buat rawatan di mana? kenapa nak beli kat sini??

(aku tergamam dah bila dia cakap ni dgn nada yg agak kasar n xpuas hati, aku relax n try la cover suara, padahal dah merah padam muka aku...suami pon dengar nurse tu ckp apa, terus kerut dahi)...

aku: macamni nurse, sy bukan suka2 hati nak beli clomid tu,,,sy pernah buat rawatan kat klinik Tey..tapi sekarang sy buat rawatan di Damansara but by tomorrow sy kena makan clomid tu...tapi nak ke sana jauh la nurse..Dr suh beli kat mana2 klinik maternity...

(nurse ni masih xfaham n ulang balik ayat yg sama jugak)
nurse rude: u bukan pesakit sini..kalau u buat rawatan kat sana, kenapa nak beli ubat sini...then kalau u kata tadi u pesakit Tey, kenapa u buat rawatan kat tempat lain? bla bla bla....

aku??? aku dah hahadoi tepuk dahi...blurrrr dah ni...tp aku kena jugak dapatkan clomid ni..so aku tanya lagi sekali kat nurse tu, boleh ke x aku beli clomid  even aku tau macam xboleh je kan...nurse rude ckp nanti u ckp sendiri dgn Dr...haaaa...kan senang mcmtu..terus pas ke Dr kan senang!! pas2...nurse lain plak yg sambut, dia tanya knpa...aku pon explain la pnjg lebar tapi lastly ape yg dia jawap???..Dr xda...call back dalam 1/2 jam...

hahaha??? aku? emosional?? of kos la dear...penat aku explain panjang2, pas sana pas sini...lastly xdpt jawapan!!! hahadoi lagi sekali...dah pukul 3 pm...aku decide nak pergi sendiri klinik Tey tu...tanya n jumpa Dr face 2 face lg senang nak explain..siap2 menujulah kami ke Muar...sepanjang perjalanan tu, ade je farmasi, berhenti n tanya ada x jual clomid...depa pon xtau clomid tu apa..sah2 la xda jual...dah 3 farmasi aku tanya...nmpak gaya kena la mengadap nurse rude kat Tey nanti....aku dah xsenang hati dah...

tapi...........................

Allah...Allah tolong aku masa tu....tiba2 je aku terpandang satu singboard...signboard ni baru lagi...
aku xpernah tahu pon ada klinik sakit puan selain Tey kat Muar ni...serius xtau...hati masa ni excited...tapi masih risau kalau xdpt beli gak...masuk2 klinik ni tanya nurse India...lembut je suara dia menyambut kami dtg...aku pon explain la apa yg patut...dia jawap relax je..adik tau kan cara nak makan semua? sebelum ni pernah ambil clomid? pastu dia kata boleh kalau nak beli..xda masalah..dia pon bagi clomid 10 biji n bayar rm20..seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...senang kan? aku sempat gak la melilau mata tgk sekeliling klinik tu...macam dah lama..tp aku xpernah tau plak...huhuhu...
ni ada kat pintu masuk klinik..sesiapa yg nak g klinik ni boleh la contact no tu..
...betul2 sebelum Hospital Muar kalau dari Pagoh...
syukur Alhamdulillah...hati rasa riang sangat...walaupun perut tga krem...sengugut!!! keluar2 terus snap gmbar ni...fuhhh...so usaha bulan ni ialah iui...aku ada jugak order lumiglow...dah smpai semalam...tapi memadangkan aku xda kat umah, posmen suh amik barang tu kat pjbt pos Isnin ni...semoga Allah mudahkan urusan kami nak buat iui nanti..usaha terakhir tahun ini...sekian...Wassalam

Sabtu, 23 November 2013

~short entry..

Assalamualaikum...acty still xda mood smpai ke hari ini sejak bulan 10 hari tu...emosi rasa xstabil sbb bnyk sgt masalah n kerja yg perlu dibuat sebelum sesi persekolahan berakhir hari tu...biasalah...bila di penghujung sesi pesekolahan ni, bnyk sgt benda n perkara yg perlu diselesaikan...nasib baik sy x bertugas menjadi pengawas peperiksaan SPM tahun ni...itu pon sebab sy dah request awal-awal dgn gpk xnak jaga periksa..apa sebab?  sebab nak smbung treatment....cuti sekolah ni nk ikut suami balik bangi n teruskan  rawatan dgn hamid arshat...akhir bulan nk buat iui..InsyaAllah jika diizinkan Allah...itulah usaha terakhir utk tahun ini...buatt iui n if xda rezeki lg, sy skan berehat utk beberapa bulan drpd mkn ubat kesuburan clomid dan segala jenis pil2 kot....tp minum air lemon, pati delima n asid folic sy akan tetap teruskan juga..

dan....dan...dan...dan sehingga ke hari ini sy xtau la mcmna dgn status claim yg sy buat tu...dari bulan 8 mohon smpai la ni xdpt2 lagi...bila ditanya nanti nak semak dulu, memanjang nak semakkkkk aje...ape yg disemak xtau la... ada dokumen xcukup la, itu la ini lahhhh..pagi tadi call office, xboleh nak tahan emosi...sy akui, suara ada meninggi cket ..sy cakap by this monday sy akan datang office sendiri nak setelkan hari tu jugak..if bermasalah juga, i decide nak terminate ja medical card n simpanan yg sy dah buat under koperasi ni...sekian!

Isnin, 28 Oktober 2013

~ i give up...



kenapa aku dipilih untuk terima semua dugaan ni!! 
why me why me???? 
ya Allah! :( 

Khamis, 10 Oktober 2013

berubat dengan atuk, berurut dengan akak muda~hehe

Assalammualaikum semua…

sesi berubat: 5/10/2013

tajuk gempak x? hehe...hokey2...last entry saya ada bagitau nak share tentang ‘berubat kampung’ yg saya dan suami buat hari sabtu lepas. Kami bertolak selepas solat maghrib menuju ke parit sulong...btw bapa mertua pon nak berubat sekali…kami sampai rumah atuk ni pukul 9 lebih kurang sebab bapak mertua nak singgah solat isyak dulu kat masjid berhampiran. Tat why sampai agak lewat...sampai2 rumah atuk ni tunggu dia nak makan plak…tunggu la sekejap dalam setenggah jam. Lepas makan, kami berbual2 dulu, cerita itu cerita ini,,,jam dah pukul 10 malam…waduh2..atuk ni memang peramah, dia ni bekas imam kampong n umurnya aku rasa dalam 70an..bila imam tu maksudnya lelaki ler..mak n bapak cakap xpe..tujuan untuk berubat…manalah tau kan rezeki, ubat atuk ni mujarab ke…sesi berubat pon bermula…bapa mertua dulu berubat, lama juga..dekat setenggah jam…

selepas tu giliran sy plak…masa turn saya tu semua ada. Mak, bapak, suami n adik ipar pon tengok..atuk ni ubat guna daun sirih dan minyak wangi…atuk ni cucuk2 sapu minyak wangi ni kat tapak kaki..sapuan pertama tu saya dah jerit sakit! Lepas sapu minyak wangi, atuk gosok dengan daun sirih, lepas tu sapu lagi dengan minyak wangi dan gosok lagi dengan daun sirih sampai la daun sirih tu lunyai jadinya.ayat Al-Quran dan doa2 memang xpernah lekang dari mulutnya…Atuk cakap “ada yang menumpang’ kat badan saya, sebab tu saya selalu tak sihat dan pening kepala..btw kepala saya ni ada lekuk kat bahagian tengah,,,tu tandanya saya selalu pening kepala….serammmmmm plak bila atuk ni cakap ‘ada yg menumpang’ kat badan ni….serius seram..lepas sapu n gosok bahagian kaki atuk baca doa lagi…selesai di kaki, beralih ke kepala plak..atuk ni tekan atas kepala dan baca doa, sebaik habis baca2 dia tiup ke telinga 3 kali beserta selawat kiri dan kanan…atuk cakap masa dia tiup tu, dalam telinga ni macam lohong…bunyi nya pon kuat…tu pon salah satu tanda sy selalu sakit kepala…
Selepas tu, bahan2 yang atuk suruh bawa utk dijadikan ubat kesemuanya MIL  yang sediakan…saya datang sehelai sepinggang. Siang tu ada kursus, dan MIL pon xckp apa2 untuk di bawa…I love so much my MIL…kadang2 saya fikir usaha dia lebih hebat dari saya untuk dapatkan zuriat ni…terima kasih banyak2 pd MIL…baiknya dia melayan sy saling tak tumpah macam anakya layan saya (suami sy la tu….hehe..puji memuji)~jangan loya tekakkkkk,,,,hehe
ni bahan2 yang akan di blander...ada 2 set...kena minum 2 kali
kulit kijang yang dikeringkan...yang ni atuk tu yg bagi...
Apa bahan2 tu ea? Bahan2 tu ialah daun kesum, daun jerangau n ubinya sedikit, kunyit hidup, cekur, dan sedikit kulit kijang sebesar ibu jari..kulit kijang????? Haaa..aku pon terkojot sebab kulit kijang yang dah dikeringkan pon boleh jadi ubat….semua bahan ni kena kisar dengan sedikit air, kemudian tapis dalam secawan…air tu saya kena minum beserta dengan doa2 mohon zuriat, selawat, dengan ibu jari kaki kanan diletakkan di atas ibu jari kaki kiri…hampasnya tadi ambil sikit dan letak di pusat…buat selama dua hari selepas saya mandi wajib dan berurut..Atuk ni suruh saya pergi berurut dengan bidan yang betul2 pandai untuk betulkan kedudukan Rahim…lepas berurut tu la saya kena minum air yang di blander tadi..
Atuk ni ada juga bagi air bacaan doa dan minum setiap hari…sesi berubat habis pukul 11.30 malam…

ini hasilnya selepas di blander...tapis n ambil airnya
ini air yang saya kena minum...pahit!!!

sesi berurut: 9/10/2013


semalam (9/10), lepas solat maghrib saya pergi berurut (lps bersih n mndi wajib) seperti yg atuk suruh…muda lagi orangnya tapi memang superb dia urut…menurut cerita suami dia smlm, isteri dia ni ada 4 orang pendamping dan semuanya wali Allah (wallahhua’lam),,2 lelaki dan 2 perempuan…namanya Nur, Muhammad, Aminah dan lagi sorang xingat plak namanya…Alhamdulillah orang yang datang berubat dengan dia termasuk la org yang susah dapat zuriat Berjaya hamil dengan izin Allah...dan macam2 lagi yang kakak ni boleh bantu macam sihir, mahluk halus, pagar rumah, buang saka n urutan badan dan sengkak…akak ni urut satu badan dan di bahagian perut..tapi oleh sebab saya baru je buat operation bulan 4 hari tu,akak ni xterlalu tekan sebab baru lagi..walaupun xtekan kuat tapi rasa sakit gak la bila urut kat perut tu…huhu..sy hanya mampu sebut Allah, Allah Allah je masa tu…tu baru urut biasa..kalau sengkak lagi sakit katanya…


p/s: sebelum balik berubat dengan atuk tu, dia bacakan doa semoga saya dapat zuriat yang soleh dan solehah, dan di aminkan oleh MIL, FIL, suami dan adik ipar…saya tahan sedih…time tu saya rasa teramat sedih sangat…dalam kereta saya menangis..suami tanya kenapa? Sy ckp kat suami, Saya dapat rasakan yg mereka semua kesian kan saya…turut rasa sedih sebab xda rezeki anak lagi.mereka mengharap sebenarnya..tapi saya nak juga mereka tahu yang saya dah berusaha


terbelit2 citer...harap uols faham~chill~

Jumaat, 4 Oktober 2013

cd1, esok berubat kampung~

assalammualaikum/selamat pagi ttcian semua....
hari ni, pukul 10 secara rasminya saya menaikkan 'bendera merah'...maka, usaha dengan bantuan clomid utk cycle kedua nampaknya gagal lagi seperti biasa..cycle kali ni tepat 28 hari...teruskan berusaha dannnnn usaha gigih lagi ...
semalam hubby call,katanya mak ajak g berubat esok kat parit sulong, batu pahat..nak cari2 ubat untuk saya katanya...pelik jugak,,,tetiba je mak mertuaku ni excited..suami sendiri pon pelik..xpela..layankan aje..agaknya, mak pon kesian dengan menantu n anak dia xda anak lagi sampai la ni..nanti sy kongsikan la k apa yg dibuatnya masa g berubat tu nanti...sekian.

Khamis, 3 Oktober 2013

usaha bulan ini 4/10/2013-

assalammualaikum semua...

emosi rasa xstabil 2,3 hari ni...sejak insiden "xsempurna" (last entry ada cerita)...emosi terus down...rasa sedih teramat sangat...kat sekolah rasa nak marah budak je..pantang budak buat salah, kena la marah :( memang terganggu emosi sy sekarang ni...nak plak esok harinya cik p akan datang...ari2 n pinggang pon da tersa sakit..rasanya malam nti cik p dtg...xmalam nti, esok,,,if esok xdtg jugak....mudah2an xdtg smpai 9 bulan...usaha bulan ni cuba secara natural...tanpa bantuan apa2 ubat..sy cuma mkn asid folic je...akan berehat tanpa bantuan ubat clomid or sebarang vitamin untuk 2 cycle...if xberjaya juga 2 cycle ni secara natural, sy akan teruskan dengan iui akhir bulan 11 nanti time cuti sekolah..dan kemungkinan besar rawatan sy dengan Dr Hamid akan terhenti setakat bulan 4 tahun depan, sebab?? sebabnya nak pindah ke perlis...suami akan mengajar kat Uitm Arau, InsyaAllah tahun depan hbs belajar...in case sy xdpt pindah tahun depan...nampaknya semakin jauhhhh la jarak kami ni...sekian~


Isnin, 30 September 2013

~tak sempurnakah aku???

sempurnakah kita? ada pepatah yg menyatakan 'tidak ada orang yang sempurna' kerana semua orang pernah melakukan kesalahan...orang yang mempunyai paras rupa yang cantik? kita dah anggap dia sempurna sebab cantik...orang yang pandai, kerja hebat-hebat, kita juga anggap mereka sempurna...adilkah begitu???

soal sempurna ni saya timbulkan bila hati ni terasa dengan kata-kata "cikgu veteran" di sekolah tadi..dan cikgu ni seorang lelaki, juga seorang ayah yang dikurniakan Allah Taala zuriat yang ramai...ada rakan cikgu saya baru je kawen 31 0gos haritu...biasa la kan, semua orang akan mengusik2 tak lama lagi berbadan dua bla bla bla...mula2 ok tapi bila cikgu veteran ni menyampuk cakap, aku terusssssssssssssss terasa...katanya tadi..

"siti (nama kawan yg baru kawin-bukan nama sebenar) sekarang ni awak x sempurna lagi tau, nanti bila dah ada anak, barulah sempurna "

aku yang ada kat terus blah...aku xtau lah, kenapa setiap kali aku ada, cikgu veteran ni memang suka cakap soal anak dan xda anak...muda2 jgn rancang xnak anak, nanti umur dah meningkat nak anak susah....macam2 yang dia cakap dan semua yang dia ckp aku tak berkenan...kenapa ea ada juga orang yang xfaham dengan perasaan org lain? balik rumah td terus menangis...suami plak dah balik Bangi..pada siapa sy nak mengadu..sunyi sangat..luluh hati bila kenangkan diri yang tak sempurna~~ya Allah....


Khamis, 19 September 2013

Kedai Buah~promote~~

assalammmualaikum semua...hari ni cuti, so bnyak masa nak tgk blog kawan2 semua...rajin tgglkan jejak..tp kadang2 yg payah nya if kita nak post komen tu kan, kena taip password ke ape tu...if xbetul, xleh nak komen,,,terus cancel wlpun dah komen jela2...huhuhu...hokey..back 2 topic..promote kedai!!! sy nak promote...if ttcian or kawan2 yg baca blog sy ni, berjalan2 ke utara (means nak ke KL) singgah2 la kedai Buah-buahan "Noli & Family Fruits enterprise", Kawasan Rehat & Rawat Pagoh Arah Utara ...ada sape2 yg pernah singgah ke ehh? 

support org 'kita' berniaga yer.

.....maaf kalau ada yg terasa, tp sepanjang 3 tahun sy berniaga buah-buahan ni, sy tgk org Islam macam dah x kisah soal halal dan haram dlm soal makanan..contoh, buah-buahan potong...ramai di kalangan kita yg beli buah potong di kedai c*&^! kedai sy bersebelahan dgn 3 buah kedai c***..macam2 ragam org yg sy tgk..kadang2 ada yg tidak segan silu makan buah potong di kedai C@$#%..sedangkan mereka tidak bersarung tangan dan pisau yg digunakan juga ada yg dibawa dari rumah..kita xtahu pisau tu dah digunakan utk ape kan..lagi satu, pekerja nya ada yg minum arak di kedai, tp org 'kita' ni masih juga xnampak semua perkara tu...pernah sy ditegur oleh seorang pakcik ni sebab x tonjolkan diri/ menampakkan diri supaya org2 islam yg nak beli tahu kewujudan kedai Islam kat situ...sy pon xtau nak buat apa..sy cuma harap org2 kita survey dan jalan dulu sebelum membeli..dan Alhamdulillah..tak semua org kita mcmni...ada juga yg masih 'cerewet' dan 'wajib' beli di kedai org melayu...kalau xda kedai org melayu, rela xbeli walaupun teringin sgt nak mkn buah..org mmcni ni pon ada...buah2 yg dibungkus mungkin xda masalah tp buah potong mcmna? apa pendapat kawan2? dan lg satu, mind set org kita ni...selalu anggap kedai C*** lg murah..ehhh...ye ke? xjugak kot, sbb harga yg kami jual sama je dgn harga mereka wlpun supplier buah2an xsama...dan of kos org C*** dapat lebih murah berbanding org melayu sbb supplier semua kebanyakkan nya c*** tp kami masih jual pd harga yg sama seperti mereka jual....kadang2 tu kalau pelancong dtg, habis dihentamnya harga tinggi...hmmm...tiba2 nak emosional!!! hehe...apa2 pon mintak maap ea if ada yg tersinggung dgn pndpt sy ni~~mungkin pndapat kita xsama...

wallpaper dalam kedai....

papan tanda kedai...


ok...jemput singgah ea ke kedai buah-buahan:

Noli & Family Fruits Enterprise
Kawasan Rehat & Rawat Pagoh arah Utara!!!

ada peluang kita boleh berjumpa~~






cd 12, 13 dan opk

semalam cd 13, buat test opk pukul 3 pm dan keputusannnya positif ! cd 12 pon buat test...line kabur..rasa pelik mehhh...rasanya ni la ovulate paling awal  yg pernah sy dapat...sebelum ni pernah smpai cd 16 baru positif.....sy pon ada rasa mual2 mcm nak muntah 2,3 hari ni....kesan clomid ke ea semua simptom ni??? hari ni mohon cuti rehat dgn boss...walaupon boss kat Bangkok tgh bercuti, nak x nak msge dia bgtau nk cuti..heh...Alhamdulillah dapat...maka hari ni time 4 relax & relaxing...jadi suri rumah, xnak buat kerja berkaitan sekolah langsung hokey!

Selasa, 17 September 2013

duit dan duit lagi!

Sibuk~sibuk~dah dekat2 budak nak exam ni sibuk nya…semua nak kejar..yg paling maleh skali pasal PBS ni…nak key in itu ini…alahai~~ nak buat mcmno kan..dah namanya kerja…x kerja xda duit…xda duit nak makan ape plak…xda duit nak buat treatment mcmna…xda duit kereta nak isi air ke? Huhuhu….semua duit kan..xda duit semua nya xjadi…tadi call klinik hamid..tnya laporan operation dan perincian resit utk try claim insurans...Alhamdulillah, kakak nurse bgtau dia akan poskan esok..if nak dtg jauh katanya…bagus kan..memahami kepayahan kami yg jauh ni…kalau nak ke sana nti duit lg….huhuuhu..kalau lah duit tu kalau kita sebut je DUIT! Duit tu pon datang melayang kat depan mata kan best kan…dan..alkisahnya tadi jumpa dengan GPK 1, terangkan kat dia, yg sy xnak jadi pengawas peperiksaan PMR or SPM masa cuti nanti…terus terang nak buat treatment sepanjang cuti sekolah..nak rehat cukup2..nak buat iui nti kena ulang alik ke klinik…Alhamdulillah, GPK bgtau jangan risau..teruskan treatment..kalau nama I naik sbg pengawas nti, bgtau dia,dia akan cari cikgu lain…sy sebenarnya bukan ‘sengaja’ nak excuse tapi lebih baik sy buat masa cuti sekolah daripada terpaksa ambil crk or mc..xlah menyusahkan org lain…

Khamis, 12 September 2013

usaha bln ini 6/9/2013-3/10/2013

3 hari lepas call klinik dr hamid arshat... i nak minta all da report rawatan utk cuba claim insurans $ 6.5k masa operation bulan 4 hari tuu...insurans ni under koperasi guru...sebenarnya xpernah pon terfikir nak claim2 insurans...sbb i baru je ambil medical card ni bln 4, sehari sebelum i buat operation...ikutkan tempoh matang mdical card 3 bulan kan..dan sebenarnya (berapa bnyk sebenarnya daa..hehe) i ada buat simpanan under koperasi ni bermula tahun 2011 lagi...bila pihak koperasi semak2 rupanya potongan yg dibuat tahun 2011 tu bukan simpanan tp medical card...@_@ fenin fenin...terus tnya n bg explanation yg i ada buat operation bln 4  dan boleh claim x insurans...pihak koperasi minta report perubatan n bukti2 utk cuba claim...call klinik, nurse gtau kena tggu seminggu dua br siap...haaa..lega cket...sambil2 call mintak report tu, i tanya sekali pasal iui...sebab rawatan sblm ni doc hamid kata if x berjaya dgn 2 cycle clomid tuu, bulan 10 buat iui...doc suruh rehat 1 cycle kalau clomid ke 2 ni xberjaya conceive juga..means bln 11 la if nak buat...tgk2 kalendar bln 11 kan da nk start cuti sekolah...dan kebetulan pulak timing period n hari subur betul2 dua minggu sebelum cuti....memang la payah kalau nk teruskan iui nti kan...so we decide rehat 2 cycle..insyaAllah cuti sekolah akhir  bulan 11 kami akan buat iui jika diizinkan Allah dan dipanjangkan umur...atau mungkin jugak ter'pregnant' bln ni ke...xpayah nk buat iui kan...walaaaa..berangan plok.

so, usaha bulan ini:

  1. makan clomid 2 biji sehari bermula haid hari kedua hingga hari ke enam...( ni dah selesai makan)
  2. makan serbuk debunga kurma + hulba al khisbun dengan sesudu madu As- syifa..
  3. solat sunat.. InsyaAllah..sedang mencuba utk istiqamah...smoga Allah tenangkan jiwa kami suami isteri & dimakbulkan doa2 kami..
orite...^^ ba bye....wassalam


Isnin, 2 September 2013

~serbuk debunga kurma dan clomid cycle kedua~

Baru sahaja tonton video operation masa betulkan Rahim sebab RU + endometriosis dulu…tgk2 gambar…ntah..tiba2 hati tergerak nak tengok…sedih..xsangka air mata boleh menitik…pasai apa??? Sebab sy pon xsangka sebenarnya..sy berani buat keputusan yg sy kira sangat sukar supaya jalani operation tu…keputusan yg kami buat berdua tanpa pngetahuan keluarga terutamanya mak dan ayah..huhuhu..harapan memang mengunung tinggi after tat…ni da dekat 4 bulan lebih slps operate…tp xda tanda2 yg sy preggy...2 hari lepas pergi Econsave…pasaraya baru buka…patut la ramai..hajat di hati nak beli hadiah  kat situ tp ramai sgt xjd…tp sebelum kluar tu ternampak ada satu kedai Arab..kedai ni jual produk2 dr arab…kurma, kekacang, minyak2, pati delima, air zam zam, buah zuriat, serbuk debunga kurma, madu etc…tgk2 harga buah zuriat tu..rm 15 ada 2 biji…sy sebenarnya berkenan dgn serbuk debunga kurma…mungkin  ttcian pon tahu kan,,kegunaan serbuk ni…tp serbuk nya belum smpai da plok…esok baru ada stok debunga tu…yg ada Cuma serbuk debunga dicampur madu..harga rm 40..tp sy xbeli sbb madu da ada kat umah,,,mungkin dtg lagi lain kali…maybe this week nak p beli…hmmm…khasiat debunga ni kalau ada ttcian yg xtau:

  • Untuk merawat ketidaksuburan lelaki dan wanita
  • Menambah hormone lelaki dan menambahkan jumlah sperma serta memekatkan sperma
  • Menguatkan janin spy tidak mudah keguguran
  • Meningkatkan tenaga..

Masyarakat arab campurkan serbuk ni dengan madu dan dimakan secara harian untuk memudahkan hamil dan mendapat zuriat…sy google internet  survey harga, lebih kurang rm38-rm50…botol nya plak xbesar…kecik je…y not kita cuba mkn serbuk debunga ni dgn madu plak kan..


p/s: hari ini da cd27…esok cd 28…lusa tarikh dijangka akan period..munkgin juga esok kalau awal sehari…tanda nak period tu ada…hari ni da terasa mcm darah nak kluar, tp x kluar pon lg..huhu…usaha bulan ni nmpaknya on clomid lg + serbuk debunga kurma bersama madu...

Isnin, 26 Ogos 2013

~apa yg saya dah buat!!!

Apa yg saya dah buat sepanjang 2 tahun 3 bulan ni? i mean usaha2 yg saya dah buat dan sedang lakukan...jom preview..

petua air rebusan taugeh (6 bulan pertama kawen)
ni petua pertama yg saya buat..kacang hijau yg direndam dgn sedikit air dan tunggu 2, 3 hari sampai la ekor anak taugeh tu tumbuh...then rebus dalam segenggam, minum air rebusan taugeh tu dalam secawan...rasanya??? huhuhu...boleh tahan baunya..

klinik Az-Zahra di Bangi (setahun kawen)
entry sblm ni sy pernah cerita..my 1st gynea dgn dr fatimah if xsilap..dr ni memang mcm mak2 kita la...sgt lemah lembut orgnya...hari pertama pergi az zahra dr buat tvs...kat sini lah baru sy tau yg sy ni retroverted uterus..tp xpula dr bgtau sy ada endometriosis...dr bg nasihat, dia kata sy kira baru je (padahal da dekat setahun gak masa jumpa dia), so xyah nak terburu2. lagipun sy pjj dgn suami...hujung minggu baru jumpa..dr bg masa dlm 6 bulan utk cuba secara natural tanpa bantuan apa2 ubat masa tu...cuma dr bg asid folic dan apa lg jenis vitamin sy xingat! kosnya??? yg sy paling xboleh terima smpai rm500..kalau lah bil tu ada lg, sy dah tunjukkan kat sini...mmg mahal..xkan la consultation fee smpai beratus2 kot...ntah la..sy benggang la jugak..then terus x g klinik az-zahra sbb kos yg xberpatutan..


biodex (setahun setengah kawen)
rm 500+++...mahal kan?? mak suruh cuba biodex sebab dia tgk kat tv...dalam majalah pon bnyak citer tngtg "kemujaraban" biodex ni...saya baca testimoni...dan setuju nak ambil set biodex ni...tu dia..bila harga smpai rm500 utk sebulan rasanya sy memang xmampu nak beli...sekali guna sahaja, sy terus berhenti sbb xmampu...huuuuu

buah zuriat (setahun setengah kawen)
buah zuriat ni sy kirim dengan kawan yg pergi umrah..mohon dia doakan sekali kat sana spy saya cepat2 la dpt zuriat..bali dari umrah, akak ni beri saya 5 biji buah zuriat...sebelum ni pernah tgk dlm internet, ada org jual buah ni smpai rm50 sebiji,,,giler ape...sy paling xsuka kalau org ambil kesempatan thdp org2 macam kita ni...tu pon sy tgk ade je yg sanggup beli walaupun rm50 sebiji...sedangkan if kat mekah, buah zuriat tu rm 0.70 ke rm 1.00 je sebiji...sy dah gunakan 4 biji dan masih lagi berbaki sebiji...smpai sekarang tak gunakan

set kesuburan al-khisbun (setahun 8 bulan kawen)
set kesuburan al khisbun ni kawan kat sekolah yg cadangkan...kakak dia pon 4 tahun menunggu nak dapatkan zuriat dan baru minum 2 bulan set ni, Alhamdulillah akak dia pregnant...yg ni pon sy dah cuba.. rasanya 3 cycle juga..minum buat air dan sy konsisten dgn al khisbun ni...but masih xda rezeki...lepas je decide nak buat treatment dgn dr hamid, sy terus stop minum al khisbun ni

darus syifa 
pernah gak pergi darus syifa kat Bangi dan di Batu pahat...ustaz yg ubatkan suruh bawa akar pokok jejawi 2 batang...panjangnya akar tu mesti lah sama tinggi sy dan satu lagi tinggi suami...punya la payah nak cari akar ni...last2, cari punya cari jumpa dkt pokok area masjid kat ukm...then bawa akar ni ke darus syifa,,ustaz baca2 kan doa kat akat tu dan air minuman yg kami bawa...selepas tu, akar tu kena letak bawah tilam tempat kita tidur..minum air doa tu setiap pagi dan malam sebelum tidur...guna sikit utk dibuat mandi...dua2 darus syifa buat mcm tu...tp masih juga xberjaya....

berurut 5 orang  (setiap tahun..^^)
smpai la ni, saya dah berurut dengan 2 bidan dan 3 org tukang urut...kat mana2 sy dengar ada tukang urut yg pndai dan ada ilmu tntg nak dptkan anak ni, mesti sy dan suami akan pergi..berururt...mcm2 feedback yg saya terima kata, badan sy bnyak angin, peranakan tinggi, saluran tersumbat...tapi...gagal juga..

tay maternity, clomid, iui, pil kesuburan (2 tahun kawen)
buat treatment di tay maternity,,,hari pertama dtg dr scan perut dan buat tvs...dr suspek ada endometriosis tp xpula bgtau yg sy ni retroverted uterus...dr suh dtg lagi pada period ke 2...sy buat rawatan dalam 4 cycle dan kali terakhir ialah sy buat iui...iui tu xberjaya...terus saya down sangat2...

dr hamid arshat (April 2013 sampai la ni)
truely sy memang xkenal lgsung siapa hamid arshat ni...my MIL yg bgtau tentang hamid arshat ni...dia suh kumpul duit cket2...cukup rm8k dia suruh pergi buat treatment under hamid...sy pon kumpul la duit....dan decide akhir bln 12 tahun 2012 sy call buat appointment tapi yg kosong pd 15 April 2013..itu temujanji pertama, dan keesokan harinya sy terus proceed dgn pembedahan sbb endometriosis dan retroverted uterus...pejam celik dah hampir 4 bulan slps pembedahan...tapi masih xda tanda2 yg sy pregnant malah sengugut tu masuh lagi ada...

bila difikir2kan semula, dah mcm2 usaha sy buat...dan usaha tu smpai bila agaknya???

Sabtu, 24 Ogos 2013

~ROJAK~~

~rojak ! rojak !! huuu...ni bukan rojak buah or rojak mee or rojak pechel (orang jawa) hokey...cerita rojak!!! means macam-macam cerita yg berlaku hampir sebulan x menulis di blog nak di kongsikan...macam2 kan yang berlaku...saya tengok ada yg happy & x kurang juga yg sedih makan hati berhari raya dek soalan2 cepuput dari org kan...lagi2 pasal anak, bila dan mengapa....bla bla bla....aku??? memang la x terkecuali dengan soalan2 tu...memang sangat2 makan hati bila tengok anak2 orang dapat duit raya, tapi aku xda anak utk dapatkan duit raya semua tu...sedih giler bila tgk sedara2 yang ada baby kecik...hadoi...if ikutkan sangat dgn emosi ni memang xda mood nak beraya...lebih baik duduk rumah!!! ;( huhuhuhu...so, ape dia cerita rojak tu? meh tgk kat bawah:

rojak 1: period & on clomid cd2
datang period pd 7hb 8...huhu dah lewat 3 hari sebenarnya...bila da lewat 3 hari tu, memang la mengharap ada kejutan di hari raya ni...tup tap tup tupppppp....7hb, nak bangun solat subuh dah kluar spot darah...dan makin banyak pd paginya..bila dah lewat 3 hari tu, memang berdoa setiap masa ada rezeki nak pregnant...tapi~~huuuuu...pinggang pon sakit & hari raya pertama tu diserang sengugut!! ya Allah,,kenapa lah sengugut ni ada balik..terus xda mood nak beraya bila jadi macam ni...tapi sy gagahkan juga g beraya sebab tahun ni belah hubby...x elok plak if x g beraya kan...tahan je lah...& hari kedua period, sy makan clomid 2 biji sehari selama 5 hari....yg pernah makan clomid ni mesti tau la kan utk apa clomid ni dan rasanya mcmna...bila tersekat kat kerongkong tu, mashaAllah,,,pahit giler nak telan...Alhamdulillah dapat hbskan clomid tu...

rojak 2: berurut~
hari pertama period tu decide nak g pergi berurut.tu pon sebab hubby yg paksa suh pergi bila tgk saya asyik pegang perut menahan sakit..akak ni saya kenal tru fb...dia ada buat rawatan secara islam tentang urut2 mengurut ni...sms akak tu pagi2 tanya dia amik lagi ke x if nak berurut, syukurr, dia masih lagi boleh ambil & kebetulan sy msge dia awal2 kan...saya pergi berurut sebab dapat rasakan yg sy akan diserang sengugut teruk period kali, di samping tu cerita sekali masalah kat dia yg saya ni dah 2 tahun lebih kawen tp masih lagi belum mengandung....akak tu bg nasihat cket, solat jgn lupa bla bla bla....dan dia urut satu badan,,,memang sedap!!! rasa nak tertidur masa urut tu...part yg terakhir sekali dia urut bahagian perut...kuat sangat! akak tu suruh selawat tapi sy xboleh nak sebut smpai habis sbb menahan sakit...lama gak akak ni urut..sejam gitu..kluar je bilik lembik saya dibuatnya...akak tu kata sy hampir2 nak melekat tp sebab badan bnyk angin +++ sy penat dan selalu berdiri tu yg xberjaya conceive ;(...ikut logik memang sy boleh terima sebab lewat da 3 hari kan...sebelum ni dalam sejarah period pon pernah 5 hari lewat tp akhirnya period gak...dan memang dalam sejarah juga, if saya lewat period je mesti akan sakit dan sengugut if nak bandingkan kalau period on time 28 hari...dalam perjalanan balik tu suami cerita,,,dia berbual2 dgn hubby akak yg mengurut tu..hubby ckp akak yg urut ni ada 4 perewangnya!!! yg jaga akak ni ada 4....terus sentap, ketaq....bilik mengurut tu pon kelam2 gitu, pelik gak saya sbb tempat2 urut lain sebelum ni cerah je...tp yang ni suasana bilik tu ada lampu kelip2 je...gelap cket...tp perewangnya ni yg alim2...sy pon xpasti,,,harap2 ni bukan syirik...sy berdoa pd Allah dan niat kan yg sy berurut ni sbg satu usaha nak dptkan zuriat....tanya2 mak mertua (mak mertua sy ni ustazah) boleh ke...dia kata boleh...sbb jin2 ni memang wujud..islam kafir semuanya ada..teringat balik masa berbual2 dgn akak masa urut, dia memang xpandai mengurut sebelum ni, tp dapat sendiri....hahhaadoiii...sy pon xfaham...dan malas la nak fahamkan...

rojak 3: Anak angkat Cina!
keputusan nak ambil anak angkat pon ada kami bincang...nak amik anak angkat cina...MIL, FIL, my mother n father semua setuju if kami nak amik anak angkat org cina..sy mintak tolong kawan carikan if ada,,,kebetulan pakcik dia bekerja dkt hospital...Alhamdulillah ramai yg support dgn keputusan kami ni..so, skrg ni kami tengah tunggu la baby angkat cina tu..if ada, adalah kan,,,^^


rojak 4: OPK
buat opk pada cd 11 sampai ke 15...dan Alhamdulillah opk positif pd cd ke 14...dpt line yg sgt terang..hari ke 15 line dah kabur cket...tanda2 ovulate tu mmg kuat dan terasa sakit cket kat ari2...

rojak 5: cd 18, usaha, berdoa bertawakal
hari ni dah cd 18, baru je lepas waktu subur....usaha tu mmg ada...ikut kemampuan...hehehe...berdoa xputus2..dan sekarang ni sy amalkan solat sunat dhuha setiap hari dan cuba utk konsisten amalkan, baca al quran surah al mulk selepas maghrib, al waqiah slps subuh, surah mariam dan yusuf....rasanya cycle kali ni mmg saya sangat bersungguh2...if xberjaya, cuba lagi cycle seterusnya dgn bantuan clomid,,,dan kalau ditakdirkan masih xconceive, sy akan buat temujanji baru utk buat iui dgn dr Hamid bulan 10 nanti..

Ya Allah....sambutlah doaku ini ya Allah, yg terlalu dambakan anak, anak yg soleh dan solehah!!! Amin`~~


Sabtu, 3 Ogos 2013

esok harinya ;(

esok harinya...cik p akan datang...tanda2 nak period tu memang ketara la ada...entry sebelum ni pon sy ada bgtau yg sy xda tanda-tanda ovulate pada hari ke 12,13,14 dan 15...hari ke 16 tu gagahkan juga hati nak buat ovulation test & resultnya positif...nampaknya sy ovulate lambat pula untuk cycle kali ni...usaha untuk bulan ni pon x seberapa...huhuhu...sebenarnya bnyk perkara yg berlaku  2 minggu yg lps...macam2...satu perkra yg nak dikongsikan tntg "mulut celupar" sorang "cikgu veteran" ni..entry sblm ni pon sy ada cerita...last week ada sorang cikgu bersalin, and again cikgu celupar ni ckp haa...siapa yg nak amil baton lepas ni....bla bla bla...dia ckp plak tu dekat2 sebelah aku kan...dari suara pon da boleh agak macam perli...sedihnya hati...di tambah pula dah nak raya ni kan...of kos la ada suara-suara sumbang yg akan akan bertanya itu ini semuanya tentang anak...anak da berapa, da berapa lama kawen...ehhh, xda anak lagi bla bla bla bla bla....huhhhhhh....tension nya bila apikirkan benda ni semua..nak raya pon xda mood!!!

Ahad, 21 Julai 2013

opk negatif?? kenapa??

hi...entry kali ni saya nak minta pendapat...saya ada buat ovulation test bermula cd11 hingga ke hari ini cd 15 tapi keputusannya masih lagi negatif...keputusan pd opk tu nampak line yg samar2 dan makin lama makin pudar...saya bimbang la keadaan mcmni...adakah sy x ovulate ea...cycle sebelum ni pernah gak buat ovulation test ni tp resultnya positif pada hari ke 14 dan 15...tapi yg ni manjang negatif plak...kitaran haid saya 28 hari..if terlebih or terkurang pon just sehari dua je 27 or 29..sejak operation hrtu ni la pertama kali saya try buat opk...pada cd 11 line tu nmpak terang sikit berbanding yg lain..makin lama makin pudar..adakah sy ovulate awal? or what??? huhuhu..help ...

Sabtu, 20 Julai 2013

~clomid 2 cycle, fish oil, obimin, ovulation test strip and speman~

assalammualaikum...again & again..selamat berpuasa kepada semua kawan-kawan..
berbalik pada topik...~clomid 2 cycle, fish oil, obimin, ovulation test strip and speman~itulah suplement yang kami dapat hasil drpd temujanji dengan dr hamid16hb haritu...temujanji masa tu mcm biasa pada waktu pagi.sy gerak dari pagoh pukul 4.30 pagi..sahur awal-awal kat rumah then terus gerak ke Damansara...tak macam biasa, selalunya sy gerak dari Bangi, rumah sewa suami...sampai damansara pukul 6.15pagi...terus menuju ke masjid..solat subuh kat masjid & sempat gak lelap mata...ngantuk sangat2 sebab penat...actly kami baru pindah rumah rumah baru...seminggu 2 ni sibuk angkut barang-barang dari rumah sewa kat bangi tu bawak balik ke pagoh...penat teramat sangat...tunggu-tunggu smpai la 8.30pagi, rupanya da ada lebih kurang 5 pasangan dah smpai dulu...ingatkan kami yg paling awal...ingatkan bulan2 ramadhan ni orang kurang la kan tapi ramainya mcm biasa je sy tengok..huhuhu

pendek cerita, tunggu punya tunggu, pelik gak knpa la macam lambat sangat sesi rawatan ni...rupanya Doc hamid pergi hosp. pantai ada org bersalin...mungkin lewat sedikit...masa nurse tu bgtau jam menunjukkan pukul 9.15 pagi macamtu..turn sy pukul 10.15 pagi..jumpa doc pon tak lama...rasanya 10 minit je jumpa dia..masa mula2 masuk tu, xsempat duduk lagi doc ckp, tak ada berita baik lagi ea..hmmm...apa sy nak buat ea...doc review balik fail n sy tengok dia tulis2 yang of kos la sy xfaham...dr suruh buat ovulation test selama 5 hari..kebetulan sy pon baru hbs period..dr suruh wat ovulation test pd cd11 hingga cd15..sebab dr nak tgk yg saya ni ovulate atau tidak, kalau ovulate cd yg ke berapa...then dr bekalkan clomid untuk dimakan 2 cycle...cuba hamil dengan bantuan clomid, makan 2 biji sehari selama 5 hari..if xberjaya juga, dr cadangkan buat iui bulan 10 nanti...selain clomid dr ada bg obimin, ovulation test strip utk 5 hari, acid folic 5 papan dan fish oil 1000 mg punye...fish oil tu bukan main besaq lg tau..nak telan pon payah..terkeluar balik ada la...huhuhu...haru betul...dr hamid ada bg vitamin speman utk suami...walaupun xda masalah sperm tp dr just bg utk tingkatkan kualiti dan kuantiti sperm...bayar bil rm224...on the way balik tu macam2 yg kami bincang...rasanya kami buat iui dulu seperti yg dr cadangkan..ivf tu kami pospon dl..mungkin kami akan cuba iui dl 2,3 kali..if xberjaya juga baru proceed dgn ivf...bila kami nak buat iui tu?? hahaha...kena la tunggu after 2 cycle ni kan...manalah tau, Allah turunkan rezeki pregnant sebelum buat iui....mungkinkah??

Rabu, 10 Julai 2013

masa sesuai utk IUI vs IVF vs ICSI...

salam Ramadhan..selamat berpuasa...nmpaknya 1st Ramadhan kali ni, saya xdpt berpuasa,,,tengah period...hari ni cd4...Alhamdulillah xda sengugut..tapi darah haid tu mcm xbnyak...cd3 semalam darah tu mcam 5,6 titik je..Alahai..ape lagi ea masalah sy ni...prkara ni nak kena cerita kat Dr Hamid temujanji nti...kenapa darah haid makin sikit dan of kos tempohnya makin pendek 4 hari..hari kelima dah bersih..ni pon dah boleh mandi wajib..hari ni cuti, puas la google info2 dari prosedur, prsediaan dan kos tentang iui, ivf dan icsi dan hcg..if apa yg dr hamid bgtau, tiub sy ok means tak tersumbat masa operation tu..tp xtau la kan if nanti dia suruh buat gak hcg tu....rasa serabut pulak bila fikirkan masa n tarikh sesuai nak buat rawatan ni semua...kalau nak tggu cuti sekolah ntah bila...coming soon cuti sekolah time raya plak..kompem2 klinik pon xbukak ekk..Pagoh~Damansara tu jauh la jugak..skrg tga fikir2, kalau nak buat iui or ivf ke,,kalau dr suh datang 2,3, 4 kali dalam seminggu..tak ke payah tu..dah la susah nak mintak cuti kat boss..huhuhu..serabutnyaaaa...nmpak gaya cuti sekolah bulan 11/12 kot if nak buat iui or ivf or icsi?? rasanya nak buat terus ivf or icsi...boleh ke mintak kat dr buat mcmtu terus???  huhu


Ahad, 7 Julai 2013

cycle ke 4~iui or ivf terus?

assalammualaikum semua...hari ini, 7 Julai 2013 cik p datang dengan "sopan santun n lemah lembut" gitu..datangnya tanpa sy sangka dan tak terasa sakit pon...Alhamdulillah...harapnya berterusan sampai bila2 tanpa senggugut lagi...ikut kiraan, ini merupakan cycle yg ke empat selepas operation sbb endometriosis dan betulkan rahim RU...selepas 3 kali percubaan untuk hamil tanpa ubat nampaknya gagal lagi...nampaknya kena la teruskan rawatan...agak-agak apa yg doc. Hamid akan buat ea...semalam sembang2 dgn suami kalau sy period, entah-entah doc hamid akan suggest iui atau ivf terus kot...hubby kata, if itu yg doc hamid cadangkan, kita akan ikut dan teruskan....hmm..usaha selagi termampu~

Isnin, 1 Julai 2013

~ngidam ketam~~

assalammualaikum....semalam..hari ahad balik kampung Batu Pahat...pagi tu pergi la pasar sebab terlalu 'teringin' nak makan ketam...ehhh...ngidam ke? idak ler ngidam tp teringin nak mkn...da seminggu dok sebut2 dalam hati nak makan ketam..ketam yg besaq2 masak lomak cili api atau masak sambal sos jahh~ ~ terliuq...tapi alkisahnya....kat pasar,round pertama dah nmpak ketam2 tu..tanya harga dulu..biasa la kan, kita survey2 harga yg mana juai lg murah...ckp kat hubby kita g tgk2 dulu keliling pasar ni,,,jln2 dulu....dah pusing2 n xpuas hati dgn ketam2 tmpat lain yg kecik2, kami pon pergi la semula kedai pertama yg kami jumpa mula2 dtg tu...terkedu!!! tokey tu dah kemas2 masukkan ikan-ikan, udang-udang, sotong-sotong, kerang-kerang dan termasukklahhh ketam-ketam nya dalam tong utk disimpan!!! dah xnampak ketam tu....huhuhu...terasa sangat sedih...hubby tgk sy mcm 'mendung' je, dia terus melilau cari ketam pat lain tp semuanya kecik2 n dah lama...kami pon balik rumah...sy terus masuk bilik..'ayaq mata' turun laju je...tak tau la kenapa...sedih sgt xdpt mkn ketam...mungkin sebab terlalu teringin nk mkn kot sy jadi mcmtu....menangis dlm bilik..masa nak balik tu, mak mertua ckp cuba la cr kat carefour kot ada...hah...sah2 la hubby cerita...huhu...ketam oh ketam~~

ketam masak sambal...huhu

Rabu, 26 Jun 2013

appointment baru...

assalammualaikum...2,3 hari memikiorkan nak call klinik hamid arshat atau tidak untuk rawatan seterusnya...if ikutkan selepas operation bln 4 hari tu, doc Aimy pesan try 3 cycle dl..then kalau xconceive juga, call buat app. baru...nampaknya da 2 cycle berlalu dan hasilnya masih lg negatif..skrg cycle yg ke 3..if masih xmo pregnant juge, nmpaknya kena la buat app. baru...tp...lps pk2, td kol 10 pagi tekad call klinik nak booking awal...alasannya?? alasannya, sy yakin ramai yg dok beratuq tggu turn nk wat treatment dgn Dr Hamid ni...last operation hr tu pon telifon bulan 1, dpt tarikh bln 4...kan lama tu nak tggu...if berjaya pregnant cyle yg ketiga ni Alhamdulillah, xyah la g app tu...tp atas dasar prihatin sy akan call semula klinik utk cancelkan..bg peluang kat org lain kan nak dptkan rawatan...ye dak...


nurse: hello..klinik Dr Hamid Arshat

aku: hello,,sy nak buat temujanji baru dgn Doc la puan..
nurse: next week Doc pergi Australia...minggu ni xda kosong...ada kosong 16hb 7...datang pagi...
aku: owhh..ok..sy buat temujanji utk rawatan setrusnya kak..bln 4 hr tu sy ada buat operation..ni da masuk cycle ke 3...in case sy 'terpregnant' cycle ke tiga ni, sy call smula utk cancel ea.
nurse: ye ke..ok.xpe...boleh..
aku: tp...kalau klinik yg sy pergi sebelum ni doc akan suh dtg hari kedua period..
nurse: temujanji 16hb tu nti baru doc bgtau apa rawatan seterusnya...
aku: oooooo...ye ke...ok2..sy setuju booking 16hb 7 ye kak..sesi pagi kan..k terima kasih..asssalammualaikumn 

hehe...siap dgn dialog lg...boleh la jd panduan sesiapa yg nak call klinik tp tak tau nak ckp ape ea...^^

settle...dah booking date dl wlpun masih dlm cycle ke 3...agak2 apa yer rawatan seterusnya...sape2 yg pernah buat rawatan susulan lps xberjaya conceive after operation x????

Sabtu, 22 Jun 2013

~hati remuk~

assalammualaikum & selamat pagi semua...
da beberapa hari xmenulis di blog, alkisahnya tadi blogwalking rakan2 ttc..baca itu, baca ini dengan dahi berkerut2, kadang-kadang tersengeh2 dan keluar segala mimik muka bagai, mulut terkumat-kamit cakap sesuatu....suami tahu ape yang saya baca setiap kali kami’berebut’ ipad…sekejap diari TTC, perjalanan TTC, menggapai bintang, dessert, coretan blab la bla…and all about TTC blog..actually suami  xbagi saya baca blog2 tentang TTC ni, sebab dia takut saya akan sedih..sy wujudkan blog ni pon sbb nak tulis apa yang saya fikir, yang saya rasa, tempat sy mengadu…Apabila hati dilanda keresahan, kebimbangan dan kegusaran, pasti kita akan mencari tempat untuk mengadu akan apa yang kita rasakan..berkongsi rasa dan perasaan. Dengan Mengadu membuatkan saya merasa tidak bersendirian. Kerana yakin ada orang lain yang mendengar segala resah didalam jiwa, walaupun mungkin ada yang tidak faham…tp hakikatnya siapa yg lebih memahami kalau bukan orang yg mengalami masalah yg sama dgn kita, TTCian sendiri..sy sedar, ramai lagi insan2 yang bertahun2 lamanya berkahwin tp masih belum dikurniakan anak.Jadi sy perlu bersabar...contohnya sepupu saya sendiri…adik beradik,,si kakak dah hampir 10++ tahun kawen, dan si adiknya hampir 8 tahun kawen tp masih xda anak..saya tengok mereka berdua happy je…2 thn lalu, sebelum saya kawen kalau ada kenduri kendara mereka ni selalu jd sasaran makcik2 pakcik sepupu sepapat ckp pasal anak..yg sy pasti memang melukakan hati mereka tp mereka masih boleh tersnyum,,,tp masa tu sy xfaham..sy ingat mereka ni merancang or sengaja  xmahu anak hadir dalam hidup mereka..satu hari sy terbaca status fb si adik (awal jan time sibuk2 nak bukak sekolah), lebih kurang mcmni ayatnya “semua orang sibuk update status tga buat persiapan anak2 nak g sekolah esok, risaunya anak pertama kali nak ke sekolah esok,tp aku x” ..sedih kan…si suami pon tolonglah faham isteri2 anda yg sedang berTTC ni..bg full komitmen, effort, semangat  n segala bentuk sokongan yg sehabis boleh..kalau wife kata xnak share masalah dgn mak mertua, adik beradik yang lain, rakan2 sekerja ke, saya rasa janganlah cerita ......‘atau’ ajak pergi melawat kawan, adik beradik yg baru lepas bersalin bla bla bla..even tgk perut membuyut org preggy pon sy sedih tau apatah lg tgk bibi yg baru lahir tu…dulu, masa buat keputusan nak jumpa hamid arshat pon kami berbincang berdua je (xbgatau pon both side keluarga & keluarga mertua), buat temujanji dgn doc pon kami xberitahu sampai lah hari esoknya (17hb) sy nak dibedah, petang (16hb) tu baru kami decide perkara ni perlu diberitahu kpd keluarga,,,mak,ayah, abg, akak adik beradik kedua2 belah kluarga mmg sangat sangat terkejut…kawan2 sekolah dr staff kerani2, guru2 bidang smpai lah ke makcik2 kantin semuanya terkejut dgq pasai sy buat operation ni...mak mertua, hubby kata mcm marah cket sebab xbgatu perkara ni awal2..tp sy yakin mereka sokong ape yg kami buat..doa mereka penting sebenarnya utk kami, tat y kami decide beritahu.Alhamdulillah kami rasa tenang sedikit selepas itu..but...terpulang pd TTCian yg mahu rahsiakan ape yg mereka rasa n ape yg mereka sedang buat sbb xsemua org suka berkongsi cerita kan..saya rasa xda salahnya...tp Jika rasa tidak kuat, carilah sahabat2, mak ayah kita, adik beradik yang sy yakin sentiasa memberi kata-kata semangat kepada kita dan bukan yang menjatuhkan kita. Itulah pentingnya mereka kerana kita tidak mungkin bisa hidup berseorangan & jgn lupa dlm pada kita mengadu di blog,,jgn pula kita lupa mengadu pd Allah..itu yg utama!!

hati tisu..semalam kat sekolah ada jamuan..mkn2..budak2 dicutikan tp cikgu2 masih tetap kena dtg sekolah bertugas..semua ni Angkara JEREBU...biasalah,bila da ramai2 tu, mesti keluaq citer pasai anak..sbb ada 3 org cikgu yg baru 'disahkan mengandung'...kira baru la dlm sebulan..sorang cikgu tu kawen selepas sy..terus pregnant n sekrng pregnant lg anak ke 2..setahun satu..yg lg sorang anak pertama, baru pas kawen, xtunggu lama da pregnant gak..yg g sorang memang setahun satu..anak da 4, ni nak masuk yg kelima..korang tau kan ape perasaan sy ms tu ;( sangat sangat sangat terasa n sedih...as i said b4 kadang2 yg lelaki ni mulutnya lg laser dr pompuan..ada la sorang cikgu lelaki 'veteran' ni ckp: 'zana lari xpas baten pon kat org lain..asyik dia je yg pegang baten tu..bg la kat org lain plak...kebetulan cikgu zana ni duduk sebelah aku...u know what i'm saying? xker cikgu veteran tu sedang memerli aku??? tau lah anak dia ramai, tp jgn la kecilkan hati org lain,,dosa pon dapat..sy buat2 senyum..hati remuk giler..lepas mkn g surau solat asar..ape lg...menitik ayaq mata time solat..sah2 xkhusyuk..naseb baik org xda time tu..lepas solat dgn ayaq mata mengalir tu mcm xbiasa plak kan...mengadu pd Allah s.w.t..kenapa la sy di uji mcmni...duduk berteleku kat tikar sejadah zikir bnyak2...sbb kalau boleh sy xnak emosi xelok dtg balik coz da janji pd diri n suami xnak sedih2 lg..pas solat, tgk mata ok br g bilik guru semula..sambung buat kerja..mood masa tu biasa2..mcm xda perasaan..malas nak duk bersembang sampai balik..pas balik umah, solat maghrib then keluar lg nak shopping perabot utk rumah baru...tp ape yg sy terasa hari ni sgt terkesan dlm hati n xnak bercakap dah dgn cikgu 'veteran' tu lg,,boleh ke mcmtu??.....hati remuk!!!

Selasa, 11 Jun 2013

selawat murah rezeki



selawat murah rezeki ^^

Assalammualaikum & selamat malam semua...malam ni sy nak kongsikan satu doa/selawat murah rezeki...setiap hari saya dengar selawat ni smpai da boleh hafal...duduk2 buat kerja pon boleh 'ternyanyi' selawat ni..jom kita berselawat ^^

sekian.wassalam

Isnin, 10 Jun 2013

Ayaq Jampi !!!

Assalammualaikum dan selamat malam semua..entry kali ni nak citer pasai ayaq jampi...mesti korang pernah dengaq atau pernah minum sendiri ayaq jampi nih..maksud sy ayaq jampi ni dibacakan dgn ayat2 Al Quran atau doa2 tertentu bergantung kpd niat kan??? Ayaq jampi yg saya dpt ni diberi mak mertua iaitu air zam zam yg telah dibacakan doa ketika mak mengerjakan ibadah umrah baru2 ni..dan kacang 'cerdik' ni jugak dah dijampi...suami kata mak bawa bersama setiap masa air zam zam & kacang cerdik ni sepanjang mak beribadah kat sana dan dibacakan doa...MashaAllah...sy pasti salah satu doa mak ialah agar kami  suami isteri dipermudahkan mendapat zuriat yg soleh solehah ;( touching sgt2 bila dengaq...mengenangkan usaha yg bersungguh2 mak mertua...dari berurut, berubat sana sini, dan doa xputus2 setiap kali dia solat...betapa beruntungnya sy beribu mertuakan dia...jadi saya 'wajib' bersungguh2 utk dapatkan rezeki idaman yg satu tu lebih drpd apa yg mak mertua buat...kan...
kacang jampi...^^
air zam zam (maleh nak rotate..sorry)

ada lagi satu suami ckp...kat sana mak beli sedikit beras..beras tu mak berikan sedikit untuk burung2 merpati makan dan selebihnya mak bawa balik...suami kata mak nak bg kat saya...yg ni saya kena tunggu & lihat apa hasilnya dgn beras tu..sbb suami pon xtau beras tu utk dimasak mkn or mcmna...tentang burung merpati ni,katanya ratusan ribu burung merpati  berada disekitar pelataran Masjidil Haram, Makkah dan Masjid Nabawi, Madinah, seakan turut bersuka ria menyambut para tamu-tamu Allah Swt. Ribuan, bahkan ratusan ribu burung bebas berkeliaran di sekitar Masjidil Haram dan Nabawi...ribuan burung-burung Merpati akan muncul lebih banyak lagi, ketika musim haji tiba dan banyak orang yang datang menziarahi makam Rasul....Tidak tahu kemana mereka pergi dan datang, waallahu a‘lam,

sekian, wassalam

Ahad, 9 Jun 2013

Cik 'P' mai dahhhh...

assalammualaikum & selamat malam semua...selepas melalui keadaan yg tidak selesa pd badan (kembung perut, cik B bengkak, pening kepala, sembelit) 3,4 hari lepas, rupa2nya tu semua tanda2 awal yg 'cik P' nak dtg...P yg mana??? P.E.R.I.O.D...hokey..cik period yg dtg...nmpaknya cik pregnant masih xnak memunculkan dirinya lagi...subuh2 lg cik p da dtg pagi td..maksudnya kitaran haid lewat 2 hari (CD30)..menitk la juga air mata ni tp xlama..moody sekejap tp lepas tu rasa ok..nak elakkan diri terlalu fikirkan mende ni, sy pergi kedai, tolong family berniaga..keadaan diri/tubuh badan selepas operation pada period cycle yg kedua ni sy rasa ok..cik p dtg tanpa sy sedari, xda rasa sakit pinggang langsung, senggugut pon xda (tp xtau la esok lusa)...harap perubahan baik ni smpai bila2..credit utk en somi sebab dia sangat sangat memahami wlpun dia sangat sangat berharap cik pregnant yg dtg..kami akan cuba dan terus mencuba selagi termampu...semoga Allah buka pintu rezeki kami seluas-luasnya...rezeki kesihatan, rezeki harta, rezeki anak2 yang soleh solehah, rezeki ilmu, rezeki keluarga bahagia, rezeki kerjaya dan sebagainya..dan dengan kurniaan rezeki itu jnganlah biarkan diri kami menjadi insan yang tidak bersyukur atau riak takbur~Amin~~

p/s: entry lepas ni nak story cket mak mertua bagi ayaq jampi suh cek minum!!! huhu..seriauuu..

Jumaat, 7 Jun 2013

Nah~keputusannya,Period Vs Pregnant

Assalammualaikum, selamat pagi semua..sepatutnya saya  period hari ini (CD28)...paling awal biasanya cik p datang semalam...tp semalam xdtg jugak..dan paling lewat sampai CD33, lewat 5 hari...Bila da lewat 5 hari tu, memang aspect la pregnant kot tp bila buat UPT resultnya masih -ve...then hr yg ke 6 tu period keluar..berketul2...heavy flow..sangat2 sakit, baring berguling2, merengkuk badan menahan sakit..dalam sejarah sakit yg teramat sgt masa tu...menangis2...tanda-tanda cik p datang tu memang 99% ada rite now..cik B da mula rasa membengkak dr semalam..perut kembung, sembelit..tp xplak sakit pinggang..suami pesan baca selawat banyak2...mana la tau Allah nak bagi rezeki dan keajaiban saat-saat kita tak terduga ni...huhuhu ;( ..memang sangat mengharap...setiap bulan adalah harapan utk sy pregnant...tapi kalau masih belum masanya...xpelah..sy terima...mungkin bulan depan??? ya  Allah..kesian suami..dia pon nampknya sgt mengharap...hari ni buka2 laci, ternampak buku ni...Diari Hamil..menanti detik keindahan bersamamu..actly ni hadiah dr suami sempena our 1st anniversery dl..masa dpt buku ni, air mata mengalir laju je..dia pon sama menangis..sedih rasanya kami masih belum ada rezeki anak time tu...hari ni kenangan tu bertandang lg...huhu..
...hadiah 1st anniversery..
tp smpai skrg, sy masih xdpt nak gunakan ...;(
dalam buku ni boleh tulis2 mcm diari tu..
siap ada petua, doa2 ketika hamil dan amalan2 yg boleh dilakukan..
entah bila agaknya dapat gunakan buku ni...dari bulan ke bulan, menginjak tahun ke tahun..masih.tersimpan cantik..selagi belum period, sisa-sisa mengharap tu masih ada..boleh ke macamtu??? 
Akhirnya...nah~keputusannya...SAYA MASIH LG MENANTI KEDATANGAN CIK P (PERIOD VS PREGNANT)

Isnin, 3 Jun 2013

CD25

2, 3 harini kerap sgt batuk..batuk kering...sakit perut sbb batuk je...minum madu pon xkurang..huhu..tp mungkin jugak sbb pekena fresh oren n air tebu td kot...ais ais ais...xbole tahan anak tekak if nmpk ais..lg pon cuaca panas sgt skrg ni.
..if ikut kiraan, period pd 7hb ni...tp kalau kiraan 27, cik p dtg 6hb lah kan..slps operation, simptom nk period tu xda la plak yg aku rasa skrg ni...perut kembung, sakit pinggang ke...semua tu xda...kalau tak, seminggu nk dtg period tu, da sakit mcm2...pening la, perut krem la, pinggang sakit la..alhamdulillah..sakitnya Allah kurangkan...skrg ni menghitung hari..xsabar plak nak tunggu hr jumaat..huhu

Jumaat, 31 Mei 2013

stok vitamin + berat badan makin naikkk

2 hari lepas pergi farmasi beli stok vitamin yg da hbs...last temujanji dgn dr Aimy 2 May lps...adalah lebih elok rasanya teruskan mkn vitamin2 ni...harapnya kekal sihat, cergas n bg tenaga...haha...
Berat badan pon makin naik..dulu2 zaman remaja berat 43~44..slps kawen berat naik cket 46~47...sebelum operation hr tu timbang berat 49.5kg...semalam kat farmasi timbang da naik lg 50kg...tu dia...adakah sebab mkn vitamin ea? Selera makan pon makin bertambah..suami kata sy makin kuat makan..selalunya makan xhbs, tp now kalau mkn mesti pinggan licin punye...aku sendiri pon rasa bentuk fizikal da lain...lemak kat peha, pinggul  n pipi makin naik..ketara kuat mkn slepas operation hrtu la...cuti sebulan...kerjanya asyik makan je...hmm...xpe2...kira2 BMI masih lg ideal...ok..jom..kita supper..hehe.gudnite ♥♥♥♥

Selasa, 28 Mei 2013

bisness @ R&R pagoh utara

Alhamdulillah...
sejak cuti hari wesak 24hb pluss dgn cuti sekolah sampai la ni..ramai betul customer..
sejak dpt peluang berniaga kat R&R Pagoh arah Utara ni 2 tahun lalu, cuti sekolah memang xserupa cuti utk aku..Alhamdulillah..rezeki yg bertambah2 kurniaannya Allah...mungkin lepas ni rezeki bibi plak kan ^^..hari ni baru CD 20....lagi 8 hari to go..cycle pertama selepas operation..mungkinkah ada berita baik??? huhu..

Selasa, 21 Mei 2013

Hepy Anniversery yg ke 2

Alhamdulillah…hari ni 21 may 2013 , sudah masuk tahun yang kedua kami berkahwin..semoga Allah berkati dan melindungi perjalanan hidup kami suami isteri, pintu rezeki yang maha luas, zuriat yg soleh dan solehah, keluarga bahagia di dunia dan akhirat..love you dear..terima kasih kerana menjadi suami yg terbaik utk sayang ^^

Isnin, 20 Mei 2013

DR AIMY BUKAN DR HAMID

rawatan pd 2 may tu, dpt dr Aimy..dr hamid xda sbb bercuti 2 minggu..dr aimy cek luka..actly ada ketulan terbentuk kat luka yg 3cm pnye..tanya dr dia kata xda ape-ape,,,nti akan hilang tp tempoh masa nak hilang tu lama gak..oleh sbb dia kata xda pape, lega la cket...takut operate sbb nak sihat,tp dpt penyakit lain plak..tak ke naya je..
overall ok..luka xbernanah..bercantum dgn baik (ni sbb pulun makan ikan haruan 4 ekor), jahitan benang aku dah cabut sendiri..hehe..dr bg tempoh 2 bulan means 2 cycle utk cuba conceive...aku dpt vitamin e, vitamin c, habbatussauda..kos RM 88.00...suami xdpt apa2 ubat..kalau xberjaya conceive dlm 2 bln, dtg semula ke klinik utk rawatan seterusnya..sekarang ni aku rasa xboleh tahan kencing cket..kalau tahan, rasa sakit kat luka bedah yg bhgn ari-ari tu..kalau tidur mengiring, rasa ngilu-ngilu cket..hmm...
ok, sekrang ni time utk berusaha, berdoa dan bertawakall..semoga Allah permudahkan...^^


Ahad, 19 Mei 2013

DR HAMID ARSHAT: PART 2


Temujanji utk Pembedahan, 17 April 2013, pkl 9 pagi

esoknya gerak pkl 6 lbh..jln jem!!! Menyesal plak kluar lmbat..smpai klinik pkl 9 pagi..tp pesakit ada sorang dua je..hehe..ingatkan ramai td…aku kena tggu dl sbb Dr Hamid tga bedah seorng pesakit..aku masuk OT pkl 10 pagi..nurse suh tukar pakaian..melangkah masuk OT slow2..aku disuruh baring..then Dr pakar bius..suh tarik nafas..dia cucuk mcm gambaq kat bawah ni..

sakit masa kena cucuk...1st time
(pic ni slps operation)

sakit masa dia masukkan ubat bius tu..seluruh badan rasa lenguh cket..then dia buh benda ni suh aku sedut…ohh tidak…mata makin lama makin berat then….gelap!!! aku dah pengsan..

gambaq hiasan je ni k..ni org lain.
Tiba2 aku dgr org tepuk2 tgn aku..nurse n en somi ada sekali..bila sedar tu aku rasa sakit kat tmpt bedah tu..seluruh badan rasa lenguh n rasa lg ubat bius tu…sungguh..sakit gak la bagi aku..aku kena rehat..masa tu pkl 11.30 pagi,,means 1 jam ½ aku kat OT..suami boleh dtg melawat pkl 4.30 petang..kesian en somi kena tunggu…suh cek in mana2 hotel n motel terdekat dia xmo..sbb dia xleh teman tido kat klinik tu…esoknya, 18hb lbh kurang pkl 1 tengahari aku balik..aku balik Pagoh terus sbb ada mak ayah keluarga yg bole jaga n tgk2 kan….

Selesai kat situ..Alhamdulillah..selamat pembedahan tu, aku kena pantang makan..nak bg cepat sembuh luka. Jln terbongkok2 cket,..2 minggu lps tu da rasa ok la..aku kena g klinik semula pd 2 May 2013.

P/s: klinik ada bg sedutan video 3 minit masa pembedahan tu..rasa teruja masa tgk video tu…kos..6.5k utk pembedahan termasuk ubat-ubatan..

Setakat ni keseluruhan perbelanjaan kos rawatan dgn Dr Hamid Arshat $$ 7k dannnnnn
…aku kena saman masa odw balik pagoh tu..ntah ape2 la..hbs RM300

Pengikut