Isnin, 31 Mac 2014

temujanji pertama: dr adilah ahmat

temujanji pertama yg tidak dirancang sebenarnya...pada cd 3 saya call PHKL, bertanya dengan nurse ida untuk set temujanji pada cd 12...alih2 nurse ida suh datang esoknya, cd4, pagi sampai pukul 11am...dr adilah ada, tapi keje sekerat hari je..Alhamdulillah...@ lis dapat jumpa time cuti sekolah..

sampai awal pukul 7.20 pagi..terus ke kaunter tapi xda sape2...haha...xtau nak buat ape...tgk2 kat kaunter ada borang sy isi utk register..tp sy xpula amik nombor giliran...first time..xtau..pukul 7.50 pagi dah mula ada 2,3 orang masuk..then diaorg terus ke kaunter amik nombor..sudahnya saya dpt giliran no.4 walaupun org pertama sampai...

tggu punya tunggu...dekat pkl 10 jugak baru dpt jumpa dr...tanya sejarah rawatan sebelum ni, dan dr buat Tvs...apa yg mengejutkan dr kata rahim saya terkebelakang semula walaupun pernah buat laps betulkan rahim RU dgn Dr Hamid tahun lepas...dr kata mungkin benang yg dijahit antara otot dgn rahim tu terputus tapi...macam mussssstahil...dr da kerut2 dahi...macamna boleh putus...sy dah start cuak da masa tu..sedih pon ada...sebab pernah tnya dr hamid dulu, ada kemungkinan besaar x rahim tu terkebelakang semula, dan dia kata tidak.... T__T last appointment dgn dr hamid sebelum buat iui bulan 12 haritu pon dr xbagitau apa2 tentang keadaan rahim..patutlah sy rasa sengugut tu datang balik...2, 3 bulan selepas laps xsakit bila period datang...tapi selepas tu, sakit yg teramat...nampaknya sangkaan saya betul yg rahim terkebelakang semula..

dr adilah suspek sy ada adenomyosis..keadaan ovary ok cuma nampak kecik...no cyst and fibroid..
dr minta saya buat hsg walaupun dr hamid sahkan tube sy xda masalah masa buat laps dulu..dan 2 ujian darah iaitu AMH dan c a 125...keputusan ujian darah akan tahu pada next appointment..

sy berterima kasih dgn dr adilah sbb dia sendiri call dr Fatimah, KPJ Tawakal utk set kan tarikh buat hsg tu..dengan handset dia sendiri...bila dia tau yg kami dtg dari JB semata2 nak jumpa dia...OMG..touching x..hehe....btw..sy sangat risau dengan keputusan hsg dan ujian darah nanti..dr bagi clomid, makan 2 biji 100 mg sehari bermula cd4 dan antibiotik utk dimakan sebelum buat ujian hsg..dengan ongkosnyaaaa sebanyak RM 820.40...tersedak sekejap tgk bil tu...apa nak buat..nak anak, sanggup ku berhabis wang ringgit segala..

6 ulasan:

  1. Semoga dipermudahkan ya.. Dr Adilah bagus orgnya.. :)

    BalasPadam
  2. InshaAllah, smg Allah permudahkan... one of the reason i like buat treatment dgn dr adilah, she is very humble and really want to help :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin....Ha'a...tersenyum je tgk dia tu...

      Padam
  3. Salam sis... Bgmna progress skg?
    Nk tny time kt Dr Hamid buat RU tu brp cost?
    Sana xbuat HSG ke?

    BalasPadam
  4. Wassalam..kos laps dkt klinik dr hamid rm6.5k..tp kalau guna insurans doc akan suggest buat dekat pantai ..kos lg mahal dlm 10k+++...kat klinik hamid xda buat hsg..kalau doc suruh buat hsg,, dia akan bg refer letter n pergi klinik kat daya bumi xsilap..dah siap hsg bawa xray tu bg semula kat dr hamid..nti dia terangkan..^^

    BalasPadam

Pengikut