Rabu, 9 April 2014

temujanji kedua: Dr Adilah Ahmat

tak tau nak mulakan dari mana sebab terlalu bnyak yg ingin diceritakan...hasil keputusan ujian darah c a125, Hsg dan jumlah telur yg dihasilkan....terlalu bnyak input yg diterima semalam dr Dr...smpai sy sendiri rasa xpercaya dan terkejut...blood test utk AMH xsiap lagi..temujanji ketiga baru dapat kalau dah siap.

pagi2 gerak ke kpj tawakkal n sampai pkl 7.30pagi..g sarapan roti canai n appointment pkl 9.30 pagi.lepas buat hsg, terus rush ke pantai jumpa dr adilah plak..

ujian darah c a 125 =  147.1 , reference range (0.0-35.0) 

kesimpulannya, Dr beritahu 147.1 itu terlalu tinggi kpd sy yg berumur 29 tahun..sepatutnya umur2 mcm sy ni ovary mnghasilkan telur yg bnyk apatah lg diransang dgn clomid

Keputusan HSG:
water soluble contrast introduced into genital tract via vaginal cannulation.
the uterus is well opacified
both fallopian tubes are also opacified
normal perithonial spillage is demonstrated on the left side
no spillage from the right side
delayed film shows loculated pelvic collection with residual contrast within the left tube.

conclusion: right tubal occlusion with pelvic adhesion.

Dr Adilah bgtau, tube kanan sy tersumbat.sekarang ni hanya tube kiri sahaja yg ok..dye juga xkeluar sepenuhnya selepas setenggah jam hsg dilakukan..air dye tu berkumpul di ruang rahim. 

keputusan TVS
hasil TVS menunjukkan ovary kiri ada 4 biji telur (1 yg besar, 1 sederhana, dan 2 lagi kecil), ovary kanan (ada 4biji tapi semuanya kecil) . untuk rekod sy berada dlm cd10 semalam..dr kata telur xbnyk dan yg ada pon kecik2 walaupun dah cd 10
ada gelembung udara di pangkal rahim n dr suspek polyps..ada bnyk ruang udara yg nipis..
endometrium lining sy pon sangat2 nipis iaitu 2 cm sahaja :( ....susah nak lekat sbb nipis sgt..patutlah darah haid sy cket..cd ke 4 dah bersih..

dr kata kalau nak buat iui pon percentage berjaya tu sangat2 rendah sbb telur yg besar cuma ada satu..mungkin IVF cara terbaik..sekarang ni dr nak tgk dulu ketebalan dinding rahim tu selepas diberi ubat femosten..utk rekod dr bg femosten 2/10, guna yg merah sahaja, sehari 4 biji (setiap 6 jam sebiji) dan dimasukkan dalam faraj (huuuu)...bukannya utk di makan..dia ulang lagi bukan utk dimakan tp masuk dalam faraj...dengar arahan betul2...

pengalaman buat hsg pun sakit bila dye dimasukkan..dpt dgn dr Aisyah..agak kasar jugak la dia buat kerja...dia kata serviks saya tinggi..nak masukkan spekulum tu payah cket..tapi servis kat KPJ Tawakkal ni memang tip top!!! Semua nurse peramah n tersenyum je..pakaian diorg pon sopan dan berbaju kurung...


6 ulasan:

  1. sy pon pesakit dr adilah. & pernah hsg kat tawakal juga dgn doc fatimah.. :)
    gudluck noli..masih ada harapan dgn sebelah lagi tiub kan..inshallah ada yg berjaya pregnanti jugak..wpun sebelah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin..inshaAllah mag..terima kasih

      Padam
  2. Good luck noli. Semoga segala usaha dipermudahkan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin..inshaAllah dengan izin-Nya...amik berkat sizuka..hehe

      Padam
  3. Look at the bright side noli...at least sekarang dah tau apa problem, so boleh focus bila buat treatment. Tersumbat sebelah still better than tersumbat dua2 (macam i, both tubes). And semua tu rezeki dari Allah...kita usaha sedaya mampu :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ^^ mudah2an Allah kuatkan semngat kita semua utk hadapinya...

      Padam

Pengikut